perjantai 23. marraskuuta 2018

Metsätystä elääkseen - riistaruokaa vuoden ympäri



Meillä on tapana metsästää vuoden lihat pakkaseen ja tunnen monta metsästävää perhettä ja yksilöä jotka niin tekevät. Siinä ei siis ainakaan minusta ole mitään ihmeellistä. Perus elämää. Lihat säilyvät oikein hyvin, kiitos kysymästä. Pidän muutenkin huolen siitä että tiedän mistä syötävä liha on peräisin. Suosin muiden lihojen suhteen tilojen suoramyyntiä. Vielä kun olisi intoa kalastaa niin voihan pirulainen olisi pullat hyvin uunissa.

Kuinka paljon lihaa menee? Vuodessa meidän perhe syö yhden peuran, kauriin, vesilintuja ja fasaaneja meneekin sitten enemmän vaihdellen saalismäärästä ja muutama jänis. Jos hyvin käy niin metsäkanalintu tai kaksi ja riekko harvinaisempana herkkuna. Riekkoa tarjosin miehelleni itseasiassa ensimmäisellä tapaamisella. Se on lintu jonka metsästän harkiten ja valmistan vain tärkeänä hetkenä. Lisäksi ostan vaihtelevasti pienen määrän hirvenjauhelihaa sillä meistä kumpikaan ei metsästä hirviä.

Liemestä hyvä kastikepohja

En kyllästy riistan makuun enkä tiedä voiko siihen edes kyllästyä..olen kyllä kuullut että joillekin niin käy. Ihmettelen sitä suuresti! Erillaisten ohjeiden kokeilu tuo lihaan kuin lihaan vaihtelua.

Mausteet kasvatan ja kuivatan itse. Kesäisin ja syksyisin tuoreyrit on parasta ruuanlaitossa. Valkosipuli, punasipuli sekä erillaiset sienet ovat parhaimpia kavereita riistan kanssa ja porkkana antaa makeutta sekä makua myös. Näillä pärjää riistaruuanlaitossa pitkälle.

Lisukkeena suosin kasvisruokia. Nykypäivänä tarjolla on todella herkullisia kasvismäiskeohjeita, kiitos trendikkään kasvisruokailun (mäiske = paistos erilaisilla kastikkeilla..juustomäiske on parasta)

Riistasta valmistan pihvien ja paistien lisäksi lapseni herkkuja nugetteja esim fasaanista tai vesilinnuista. Jauheliha taipuu mihin vain ruokaan. Keittoja, salaatteja, tortilloja... kaikkea mitä mieli tekee.



Emme ole ostaneet tänä vuonna kuin yhden paketin kanaa. Se on edelleen pakkasessa kun emme ole muistaneet sitä syödä...yhden valmiiksi grillatun broilerin ostin. Se oli poikkeuksellisen hyvää ja rasvaista.

Härän ja naudan lihaa ostamme kerran vuodessa suoraan tilalta. Hevosenliha on molempien suurta herkkua ja sitä ostamme myös muutaman pihvin verran pienestä lihakaupasta. Kertaostoina suuret määrät tuntuvat tyyriiltä mutta jaettuna vuodelle kertaostos kannattaa. 

Paljonko lihaa menee viikossa? Tässä esimerkkinä peuran paisti. Söimme yhdestä paistista 4 päivää. Torstaina sulamaan otettiin uusi paisti. Erillaisia variaatioita paistista on helppo tehdä.



Tässä hyvä perusohje paistille:

https://ripaustryffelia.wordpress.com/2013/11/02/pehmean-punertavaa-peurapaistia/

Pari kiloinen peuran paisti. Paistoin nopsaan pinnat molemmilta puolilta voiasa tietysti. Laitoin padan pohjalle voita reilun nokareen, punasipulin isoina lohkoina, muserrettua suppilovahveroa ja kuivattua timjamia. Pinnalle ripaus kuivattua salviaa, muserrettua suppilovahveroa, suolaa ja vähän kuivattua timjamia. Paisti ei mahtunut pataan pötköttämään joten liemelle jäi hyvin tilaa muhia paistin alla. Lämpötila 100 astetta ja pidin niin kauan että paistomittari näytti 58 astetta.



Tässä meidän esimerkkiviikko - peura ja sienet tulevat metsästyreissuilta

Maanantai - puuro, peurapaistia siivuina ja rouhesämpylää
Tiistai - ranskalaisia, paistisiivuja ja sienisipulikastiketta
Keskiviikko - sienipasta ja paistisiivut
Torstai - paistetut perunat, kanamuna ja paistipalasia - peuraspydäri

Paistista sai myös lounaaksi ja iltapalaksi täytettyjä sämpylöitä.

Uusi paisti sulamaan.

Perjantai - peurahampurilaiset jauhelihasta
Lauantai - peuralihapullia ja lohkoperunoita sienimuhennoksen kanssa
Sunnuntai - jämäpäivä

Lihasta jää seuraavaan viikkoon hyvin syötävää.

Peuraspydäri on jämäpaistien aatelia...
kuten näkyy salaatti näyttää sanoisinko alkeelliselle..