torstai 5. syyskuuta 2019

Paskaa Jahtia vaan sullekin!


Pasi ja Max 

Minä kiroilua rakastava 40 huudeilla oleva metsästävä äiti-ihminen olen suunnattoman hämilläni koska Instagramissa ruotsalainen seuraajani toivotti minulle "Paskaa jahtia".

Mitä Helvettiä! Pääsi suustani. Kysyin että onko hänellä paskan kanssa kenties jotain ongelmaa ja tiedustelin että onkohan paskan jahdin toivottaminen ruotsalainen tapa koska Suomessa näin ei ruukata toivottaa. No, Ruotsissa näin kuulemma toivotellaan. Miten olisi kusista jahtia? ..eikös se olisi samaa kategoriaa.

Olen kiertänyt eri seuroissa ympäri Suomen ja mehtästyskavereita on eri ikäluokista ja erillaisella huumorilla varustettuina mutta kukaan ei ole koskaan toivottanut paskaa jahtia.

Hyviä riistalaukauksia, kuivaa ruutia ja on toivotettu hyvää jahtia, metsästysonnea... jne. Mutta ei paskaa jahtia. Olisin siitä kyllä älähtänyt koska ulosteet ja metsästys ei sovi samaan lauseeseen eikä nopealla gallupilla kukaan tuttavista toivottaisi näin toisilleen. Olemme lähipiirissä lähempänä kanadalaisia, sillä he toivottavat toisilleen "Happy hunting!"

Metsästysonnea!


Suomalaisen Instagram kommentoijan mukaan riistalinjalla 20 vuotta sitten opetettiin ensimmäisenä että paskaa jahtia tulisi toivottaa. Luulin jo olevan osa piilokameran tyylistä somehuudatusta mutta ei...

Ruukin riistalinjan riistanhoidon lehtori Teemu Keränen kommentoi että kyseessä on Riistalinjan metsästysjohtajien perinne ja lähinnä opiskelijahuumoria. Hän nostaa käden ylös ja myöntää olevan kaiken takana..hetkinen...kaiken takana ei olekaan siis nainen, vaan Keränen. Hänestä kakkahuumori on siis lähtöisin ja hän kertoo että huonon metsästysonnen toivottamisella on eurooppalaisia vivahteita sekä viitteitä taikauskoon.

Saksalaiset ovat kautta-aikain toivoneet kanssametsästäjien katkovan niskansa ja jalkansa kun taas Ruotsissa sekä Norjassakin on aikoinaan yleisesti toivotettu paskaa jahtia eli Skitjakt!

Tähän liittyy uskomus ettei hyvää metsästysonnea ole aikoinaan ollut vara toivotella. Tämä on liitännäinen kalastukseen koska joku on joskus keksinyt että käänteisellä toivotuksella kalastajat ja metsästäjät saavat paremman saaliin. Tuo uskomus on kuitenkin jäänyt taka-alalle ja onnea sekä hyvää sellaista nykyisin jopa toivotaan.

Max ja minä

Toivotuskulttuurin muuttumiseen on varmasti vaikuttanut myös metsästyksestä saatava aineeton hyvinvointi ja takapajuinen takausko on jäämässä historiaan.

Riistalinjalla opetuksessa nykyisin toivotetaan "Mukavaa metsästyspäivää" tai muuta neutraalimpaa mikä omaan suuhun sopii...mietin heti että eihän nyt paskaa kukaan viitsi suuhunsa laittaa, ennen oli kai toisin että ihan hyvä jotta kulttuuri muuttuu ja kasvetaan sieltä lapsen pissakakka-tasolta hiukan eteenpäin...

Keräsen mukaan "Paskaa jahtia" säilyy kuitenkin sisäpiiriläppänä ja voisi jopa sanoa että Keränen on tehnyt oman puumerkkinsä suomalaiseen metsästyshistoriaan levittäessään ilosanomaa paskasta jahdista koulutetuille metsästyksen ammattilaisille.

Toivon että paskaa jahtia ei yleisty juttuni myötä vaan toivotellaan toisilemme mukavia jahteja.

14 kommenttia:

 1. Englanniksihan on esimerkiksi tanssijoille ja muille esiintyville taiteilijoille perinteisesti toivotettu "Break a leg!" ensi-iltaan samasta taikauskoisesta syystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Break a leg on tutumpi ilmaisu. Se on jotenkin tutumpi jostain syystä. Ja no jalat liittyy tanssiin...mutta paskan liittymistä on pitänyt miettiä. 😆

   Poista
 2. Käänteiset onnentoivotukset ovat perinteisesti varsin yleisiä, joten mistään epäasiallisesta jutusta ei ole kyse.
  Nykyään toivotellaan kuumia piippuja ja kireitä siimoja, mikä voi olla ihan toimiva vaihtoehto.
  Perinteen vaalijana, enkä suinkaan asian keksijänä toivotan, arvaatte kyllä mitä, kaikille metsästäjille tänäkin vuonna.
  Mukavaa syksyä muutenkin :)
  Keränen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos juttutuokiosta. 🥰

   Tämä oli mielenkiintoisin ilmiö aikoihin. No, olen lapseni kanssa 8v tasolla niin kakkeli on jokapäiväinen puheenaihe ja huumori meitä elättää.

   Terkut kaikille sinne opinahoon.

   Poista
 3. Pikkuisen kun neidolle tulee negatiivistä kommenttia sivuille lajin tunnistuksesta, kun ampuu sotkan haapanana....niin mitäs tapahtuu senjälkeen..Ei liiku enää suvaitsevaisuus kuin kankea kaarlos vaan nykäistään estot päälle��
  Ettei vaan pääse kirjoittamaan mitään negatiivista.

  Ei kestä sujuvaa Pohjanmaata puhuva, pielavetisellä huumorilla varustettu pimu kommenttia, jos häntä ei kehuta. Silmät sirrillään kyllä selittää suvaitsevaisuudesta ja siitä miten kaikki pitää hyväksyä jahtiporukkaan. Mutta mitä tapahtuukaan kun sponsorit pikkuhiljaa katoaa ja osa porukasta alkaakin todeta että ei edes lajintunnistus ole hallussa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No paljastit juuri itsesi. Olen estänyt sinut muutenkin ja tulen estämään sinut hamaan tulevaisuuteen asti. 👌 Jätä minut rauhaan. Sinua ei kiinnosta blogi joten voit olla hyvin seuraamattakin.

   Hyvää jatkoa!

   Poista
 4. Mikähän tämän estämisen syy on? 😂

  VastaaPoista
 5. Tässä alatte nyt " iso " yleisö nähdä neidon todellisen luonteen "suvaitsevaisuudesta" jota niin kovasti mainostaa..💁‍♀️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nimimerkin taakaa on helppo huudella. Antaisit minun olla jatkaisit omaa elämääsi. En ole tehnyt sinulle mitään pahaa että sinulla on syytä mollata minua julkisesti. Et myöskään tunne minua jotta voisit jakaa ihmisille mielipiteitä minun luonteestani tai mistään minuun liittyvästä. Ihmiset eivät tiedä kuka sinä olet mutta minä tiedän.

   Poista
 6. Enköhän minä ihan omalla nimelläni ihmetellyt lajintunnistustas niinkuin moni muukin käyttäjä, kun olit sotkan ampunut haapana? 🤔

  En tunne tosiaankaan ja parempi niin, olet vain itse blogissasi todennut nuo asiat aiemmin..

  Mutta jos haluat estää siksi, koska epäilen lajintunnistustasi sotkan ampumisesta haapana niin se on vuosisadan esto ja päättymätön kesto.

  Valitettavasti kertoo paljon ihmisestä, eikä nyt niin hirveästi minusta puolla ainakaan nuita periaatteita mitä olet innokkaasti tuonut esiin blogissasi..oletko kenties jäärä? 🤔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä blogin puolella esiinnyt nimimerkillä. Olet huudellut täällä asiattomia ennenkin.

   Aijoinaan soittelit öisin. Instagramiin olet lähetellyt asiqttomia yksityisviestejä minua haukkuen.

   Et ole ainoa häirikkö. Ihan tiedoksi vain poliisille menee tieto jokaisesta asiattomasta henkilökohtaisuudesta. Tämä tiedoksi kaikille.

   Mitä tuohon lajitunnistukseen tulee niin kyseessä on laajempi ongelma kuin minun yksi sotka jonka myötä asiasta on viimein hyvä keskustella myös julkisesti.Kommentointi väärään lajiin liittyen oli suotavaa.

   Sinut olen estänyt aiemminkin pohjautuen häiriköintiisi. Se että olemme tunteneet toisemme pian 20 vuotta sitten ei hetkauta minua, perhettäni tai toimeksiantajiani millään lailla. Teet itsellesi hallaa.

   Poista
 7. Pakkasaamuja tässä odotellaankin ni tulis vaan hallaa. Pääsis tunnistaa lajeja mitä tulee latvaan. Vois pyytää jonkun karhukoplan jäsenen mukaan, jos joku vanha jäärä sattuu tulemaan samalle suolle.

  Ja senverran korjaan etten ole koskaan "tuntenut" sinua.

  Mietippä vielä kerran. Kommentoin sinun lajintunnistusta ja sinä soittelet poliisille?

  Olet kyllä todellinen metsänneito ja huumoria ymmärrät todella hyvin 😉

  VastaaPoista
 8. Kuten mainitsin jo aiemmin. Eston olet ihan itse aiheuttanut aiemmilla viesteilläsi, ei lajin tunnistamiseen liittyen. Mukavia jahteja!

  VastaaPoista
 9. Mikä on häiriköintiä, jos viitsit sen vielä selventää? Tietää olla kommentoimatta, jos joku muu ampuu vääränlaisen haapanan?🤔

  VastaaPoista