perjantai 17. toukokuuta 2019

Kyllä se kotona osaa -koirakko

Kyllä se kotona osaa - ohjaaja


Lähdin kauden ensimmäiseen WT-kokeeseen  koirani "Kyllä se kotona osaa" kanssa. Koepaikkana toimi Kaipolan tila Laukaassa. Täytyy ensimmäisenä sanoa että tilan maastot ovat lähes täydelliset monessakin mielessä.  Koetoimitsijoiden rempeseä ja hyväntuulinen toiminta jotenkin kutkutti mieltä, hyvällä tavalla. Ihmisten leppoisa olemus lämmittää entisenä keskisuomalais-savolais-etelä-pohjanamaalaisena mieltäni aina. Sehän johtuu täysin männikkömetsistä ja rantojen raidoista, ei mistään muusta.

Meidän ensimmäinen WT AVO -luokan koe. Hienoinen hyppy tuntemattomaan ALO -luokan jälkeen. Viime vuonna oman luokan voitto Laukaassa, joten hyvät fiilikset viime vuodesta vaikka muistan kuinka itkin vesiputouksen lailla palkintojen jaossa. No se on mennyttä ja nyt voin jo paremmin. Koepäivänä tänä vuonna koleasää. Koiralla loimi niskassa koko päivän. Itse kääriydyin untuvaan Vikingin camokuosisiin goretex -kenkiin. Reikäinen suosikki villapiponi oli liian ohut!

Omaa vuoroa odotellessa tein muutaman markkeerauksen ja seuraamista. Pysyttelin omissa oloissa koko päivän etten väsyisi itse liikaa. Haukottelin, koko ajan. Vetäydyin omiinoloihin, jotta omat aivoni jaksaisi pidempään. Sosiaalisuus väsyttää ihan pirusti.

Oman luokan viimeinen lähtönumero, 16. Ensimmäinen rasti walkup metsäsaarekkeeseen pellolta. Hyvin pysyi vierellä. Ylösotossa itse olisin toivonut nopeampaa toimintaa mutta hyvin haki ja dami talteen. 20 pistettä.

Toinen rasti. Vesirasti. Katsoin markeerauksen pienen poukaman yli väärin veneen taakse vaikka dami tippui eteen. Jouduin ohjaamaan aika paljon. 11 pistettä. Kuivaaminen ja loimi takaisin sillä sää oli jäätävä ja vesi kylmää.

Vikingin kumisaappaailla on hyvä kävellä eri maastoissa niin treeneissä kuin kisoissakin


Kolmas rasti. Markkeeraus metsästä pellolle. Ensin seuraamista ja laukaus heitto. Seuraan koiran eleitä ja Gini markkeeraa hyvin. Käsken "Hae!" Mutta metsän ja pellon raja sekoittaa Ginin ajatusta eikä koira mene millään pellolle. Mokasin itse sillä olisin kannattanut lähettää "Eteen!" Tai edes avustaa koiraa rajapinnassa. Olin siinä kuvitelmassa että markkeerauksessa auttaminen vähentää pisteitä. Tää oli täydellinen opetus meille. Metsästä pellolle ei ole tullut treenattua joten oma moka. Pisteet 0. Kiitos tuomarille neuvoista.

Loppuaika kilpailusta meneekin sitten hurvittelun puolelle sillä emme ole enää sijassa kiinni.

Neljäs rasti. Pelto jonka välissä leveä ja puskainen oja. Markkeeraus kauas  leveän ojan taakse pellolle, lähelle metsän rajaa. Linjalta ensin sokko-ohjaus joka leveän ojan pohjalta, jonka jälkeen markeerauksen nouto. Sokko-ohjaus onnistui mutta markkeerauksen ohjauksessa Gini jäi ojaan kiinni enkä saanut koiraa menemään kahden rajan yli. Pisteet 0.

Viides rasti linjamarkkeeraus vaihtelevassa peltomaastossa. Mikään ei mennyt putkeen. Toisen markin ohjauksessa käytin voimakkaampaa ääntä josta tietysti tuomari ystävällisesti mainitsi. Minulla on voimakas ääni ja käytän sitä treenatessa varsinkin jos Ginderssoni rallattelee omiaan. Pööstin suustani " Kyllä se kotona osaa". Kaunis 0.

Treeneihin lisäyksenä metsästä pellolle markkeerauksia ja sokko-ohjauksia. Miten niitä onkin tullut treenattua nolla kertaa.

Hyvillä mielin eteenpäin.

Gini