sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Rusakkojahdissa

Lauantaina otimme osaa yhteisrusakkojahtiin Nummenpään metsästysseuran kanssa. Päivä oli ikimuistoinen ja uudet tuttavuudet todella mukavia. Pieni kylä vaikutti rauhalliselta ja ihmiset ystävällisiltä.

Suomen kaalikylässä rusakoita riittää mutta toki myös muuta riistaa. Jälkiä näkyi kyllä! Saaliiksi saatiin yksi rusakko seuran toimesta.

Päivän aloitus

Mauno haki aamulla kaalipeltojen lomasta. Aluksi ajattelin että riistapellon läheisyys ja lukuisat jäljet sekoittaa pienen pojan pään..vaan kyllä se rusakko sieltä sitten löytyi. Piti vain luottaa koiraan ja antaa sen tehdä itse työnsä eli hakea oma-aloitteisesti.

Ajo sujui hyvin kunnes eteen tupsahti pari hirveä ja peura. Rusakko pääsi naureskelemaan omille teilleen ja Mauno lähti seuraamaan sorkan ihanaa tuoksua.

Kävin hakemassa Maunon pois. Kahden hirven jäljet todennettu mutta ne menivät aivan toiseen suuntaan mihin Mauno vipelsi hakuhaukullaan. Hain Maunon puhtaasti peuran jäljiltä. Pieni huoli josko se nyt hirveä alkoi ajamaan. Miehet toistelivat että hirven perässä oli mutta.. Hei, kuka haki koiran metsästä? :) joten miehet voi olla mitä mieltä hyvänsä. Tottakai hirvet karkkoontuu edellä jos koira tulee perässä peuranjäljillä.

Hernesoppaa ja jahti jatkuu

Maailman parhaimman hernesopan (jossa lihana villisianlihaa!) Ja pullakahveiden jälkeen yritetään vielä.
Mauno vaikuttaa väsyneeltä ja koluaa vanhoja kauriin jälkiä hiekkamontulta. Pieni sekava hakuhaukku "vanhoilla" rusakon jäljillä joka sitten päättyi kauriinjäljille Ruokintapaikan läjeisyyteen. Hyvää ajoa kaikilta päivän ajureilta ja tiukkaa passitusta mutta harmi että saimme vain yhden kaalipeltojen tuholaisen.

Rusakko pakkaseen

Mukaan saatiin rusakko joka oli kaadettu edellispäivänä. Se olikin meille tämän kauden eka rusakko, joten olemme todella kiitollisia riistan antajalle.

Kaunis kiitos siis isosta pitkäkorvasta niin kuin tytär asian ilmaisi. 2,5v rakastaa riistanlihaa, joten kuolleen russakon näkeminen ilahduttaa häntä kovasti. Tyttö tietää tarkalleen että raato tarkoittaa herkullista päivällistä.

Lyhyt riiputus

Roikotettiin rusakkoa pari päivää ja nyljettiin. Olisi voinut/pitänyt kauemminkin riiputtaa mutta päädyttiin tällä erää lyhyeen roikotusaikaan. Näin kaupunkiolosuhteissa me riiputetaan säästä riippuen Kekkilän kasvukaappissa tai kaapin vieressä riistapussissa. Pakkasilla ulkovarasto on loistopaikka riiputtamiseen.
Lihat päätyivät pakkaseen odottamaan sopivaa hetkeä. Reseptikin on valittu joten heti kun ystäville sopii niin rusakkopata muhimaan.

Kylpyhuone muuttuu hetkessä loistavaksi nylkypaikaksi kaikelle riistalle.

Lihat eroteltu valmiina pakkaseen. Lyhyt riiputus jättää lihan hiukan veriseksi.