torstai 11. syyskuuta 2014

Nainen metsästää - mies mukaan metsälle

Nainen on nainen vaikka metsästäisikin. Kuva Joni Turunen, Hajonta

Naisten metsästysharrastus saa huomiota aina kun aihe nousee esille. Se on ihan hyvä koska miesten metsästysharrastus on perus äijämeininkiä, normitoimintaa. Naiset tuovat harrastukseen mielenkiintoa, aiheuttavat kysymyksiä ja ihmettelyä, positiivista pörinää mutta myös tuovat metsästyskulttuuriin uusia tuulia. Harrastuksesta puhutaan ja ollaan reilusti ja avoimesti onnellisia.

Metsästys harrastuksena kehittyy. Aina oppii jotain uutta mutta perinteistäkin on hyvä pitää kiinni. Uudet tuttavuudet ja asioista puhuminen tuo uusia näkökulmia ja tekee harrastuksesta mielenkiintoisen, sosiaalisen. 

Välillä kuulostaa siltä että joidenkin maailmankirjat ovat sekaisin. Ensin naiset tarttuivat moottorisahaan ja sitten metsästysaseeseen.  Ajavat traktoria ja juovat olutta. Nuo kaikki ovat minulle tärkeitä asioita. Kyllä, kylmä olut on maailman paras saunajuoma. :)

Naisten eräharrastuksissa ei kuitenkaan ole mitään ihmeellistä. Metsästys ei tee meistä metsästävistä naisista mitenkään outoja lintuja tai mieleltään vinksahtaneita. Tosin harrastus ei sovellu kaikille naisille tai soveltuu mutta se vaatisi tietynlaista asennemuutosta jos roskiksellekaan ei voida mennä ilman meikkiä ja korkkareita… :)

Metsästys on luonnollinen, moninainen ja "aatelinen" harrastus, jossa on tilaa ja mahdollisuuksia kaikille niin miehille kuin naisillekin. Suomalaisten tulisi vain unohtaa katkeruus ja kateellisuus, sillä jaettu ilo on huomattavasti kivempaa kuin kyräily ja toisten tekemisten arvostelu.

Naiset innostuvat metsästyksestä miehensä ja/tai koirien kautta mutta ei pidä yleistää. Esimerkiksi metsäalalla naisten metsästys harrastuksena ja elämäntapana ei ole mikään erikoisuus. Moni alalle hakeutuva nainen metsästää tai viimeistään opintojen myötä innostuvat metsästämään(ei pidä yleistää! ;)). Kuulun itse työyhteisössä naisvaltaiseen tiimiin, jossa suurin osa naisista metsästää ihan omasta kiinnostuksesta.

Jokaisella on oma tarina


Minun metsästysharrastuksesta kiitän ensisijaisesti omaa rakasta veljeäni. Hän on aito elämäntapametsästäjä, jonka tietotaitoa arvostan ja ihailen. Metsästys on osa elämää ja sitä se on ollut pikkupojasta saakka. Lapsena veljeni sai ampua piekkarilla jo pienestä pitäen mutta tyttönä en saanut aseeseen koskea. Kuljin mukana ja seurasin sivusta. Aihe kiinnosti mutta en edes uskaltanut myöntää haluavani mukaan.

Metsäopintoihin lähdin vastoin vanhempien toivetta ja tahtoa. Vanhemmat olivat ihmeissään kun lukion käynyttä tyttöä kiinnosti metsurin opinnot ja haaveena olivat metsätalousinsinöörin opinnot. Metsä on aiheena kiinnostava ja täynnä mahdollisuuksia - on tehtävä sitä mikä tuntuu omalle. 

Metsästys on osa metsien monimuotoista käyttöä mutta myös metsäluonnon hoitoa riistanhoidollisina toimina. Metsäopintojen edetessä eksyin tosin tieltäni ja muutettuani Helsinkiin kaikki maalaisen ajatusmaailman omaavan ihmisen perustarpeet päivittäiseen luontokosketukseen hiipui lähes olemattomiin. Olin onneton.

Elämä opettaa ja perusasioiden äärelle on onneksi helppo palata. Pyysin vihdoin nuorena aikuistuvana naisena veljeäni ottamaan minut mukaan metsälle, opettamaan. Suoritin tutkinnon ja sain kaupunkilaismiehenikin innostumaan sekä hankkimaan metsästyskortin. Nyt miehelläni on kaikkea metsästykseen liittyvää enemmän kuin minulla on koskaan ollut tai uskalsin koskaan haaveilla. Kun tavattiin. Hänellä ei ollut edes ulkoiluhousuja!

Eli voi se mennä toisinkin päin ja mies seuraa naista metsästyksen pariin. Nyt olen ollut metsästyksen parissa omalla tavallani tiiviisti kuutisen vuotta, ikuinen aloitteleva metsästäjä. Saalista en paljoa ole saanut mutta en ole siitä pahoillani.

Metsästys on meillä parisuhteen yhteistä aikaa mutta toki myös sitä omaa aikaa ja niitä kiireisen arjen juhlallisia ja odotettuja hetkiä.

Tästä minä tykkään

  • Tykkään kulkea nöyränä metsällä ja olla osa luontoa
  • Syödä riistaruokia hyvässä seurassa
  • Harjoitella aseiden käsittelyä ja ylläpitää taitojani
  • Opettaa lapselleni metsän arvostusta sekä monimuotoisia käyttömuotoja
  • Tykkään tavata samanhenkisiä ystäviä ja tutustua uusiin ihmisiin metsästyksen parissa
  • Tykkään olla onnelinen.