sunnuntai 23. syyskuuta 2018

Pyynpillitystä ja yksi pieni saalistarina

Pyyn pillitys on parasta. Jos et ole kokeillut niin suosittelen lämpimästi. Pyy on siitä kiitollinen juttelukaveri että kun jaksat vain olla hiljaa paikallasi ja vastailla pyylle maltillisesti niin saat seuraa uteliaasta  ja kauniista linnusta.

Pyypilli on edullinen hankinta. Pillien soinnissa on eroja mutta en itse ole huomannut että hinnalla olisi vaikutusta keskusteluhetkiin. Pillejä myy lähes kaikki metsästystarvikeliikkeet. Soittaminen vaatii hetken keskittymistä. Vastailu vaatii hiukan sävelkorvaa, jotta osaat luritella samaan tyyliin takaisin.

Aiemmin ajattelin että piiloutuminen on tärkeää mutta kokemuksen kautta olen huomannut ettei kuusen alla kököttäminen ole tarpeellista. Kannonnokassa tai kaatuneen puun päällä pillitys tuottaa tulosta ja metsästettäessä ampumahollit on paremmat. Toki poikkeuksia on kuten joka asiassa.

Pyytä voi hyvin käydä pillittämässä ilman haulikkoakin ja kannattaakin jotta oppii linnun sielunelämää. Jos olet kiinnostunut metsästyksestä mutta et tiedä miten aloittaa tutustumisen metsästettäviin lajeihin niin pyyn pillitys on hyvä vaihtoehto ensiaskeleeksi.

Metsästettäessä pyytä pillillä itse seuraan alueen lintukantaa kävellessä metsoa ja pyytä. Parhaat pyypaikat löytää kävelemällä sekä kuuntelemalla luontoa. Seuraamalla kasvillisuuden vaihtelua ja metsän rakennetta.

Yksi pieni saalistarina


Pyy on kaunis lintu ja liha hyvänmakuinen.
Tosin kovin montaa ei kaudessa viitsi ampua


Metsästyspäivä Valkeismäki-Purala -Erälupa-alueella oli lopuillaan. 8 tuntia hidasta kävelyä ja seisoskelua metsoja etsien ja teeriä kuunnellen. Lauantain trooppinen syysmyrsky vaikutti metsästyssäähän tuulisesti. Välillä tuulen seassa satoi vettä ja välillä paistoi aurinko. Metsässä kohtasimme metsopariskuntaan ja teeriin. Myös muutama pyypaikka löytyi kävellessä. Tiellä kohtasimme koppeloihin ja pieniin pyyparviin.

Metsästys on pitkälti luonnon seuraamista ja havainnointia.


Metsässä istahdin pitkän päivän päätteeksi kaatuneen puun päälle ja aloin vastailemaan seuranhakuiselle linnulle joka vislaili kutsuvasti. Istuin hiljaa välillä viheltäen. Pian pyy pörähti viereiseen puuhun. Katselin sen kurkkimista oksien välistä liikkumatta. Maltti palkittiin sillä pyy tiputtautui alemmalle oksalle ja tutki minua pää kallellaan. Ammuin ja pyy tippui kaatuneen puun viereen. Olin onnellinen pienestä saaliistani ja olen edelleen, sillä huomasin että pillitystaitoni ei ole kadonnut mihinkään. Pieni mutta herkullinen saalis sekä tietenkin kauniit inspiroivat sulat.


Pirunpellot on kiehtovia. Valkeismäki-Purala -lueella niitä on paljon.


Kaunis kivinen metsästysalue on nähtävyys.