torstai 5. syyskuuta 2019

Paskaa Jahtia vaan sullekin!


Pasi ja Max 

Minä kiroilua rakastava 40 huudeilla oleva metsästävä äiti-ihminen olen suunnattoman hämilläni koska Instagramissa ruotsalainen seuraajani toivotti minulle "Paskaa jahtia".

Mitä Helvettiä! Pääsi suustani. Kysyin että onko hänellä paskan kanssa kenties jotain ongelmaa ja tiedustelin että onkohan paskan jahdin toivottaminen ruotsalainen tapa koska Suomessa näin ei ruukata toivottaa. No, Ruotsissa näin kuulemma toivotellaan. Miten olisi kusista jahtia? ..eikös se olisi samaa kategoriaa.

Olen kiertänyt eri seuroissa ympäri Suomen ja mehtästyskavereita on eri ikäluokista ja erillaisella huumorilla varustettuina mutta kukaan ei ole koskaan toivottanut paskaa jahtia.

Hyviä riistalaukauksia, kuivaa ruutia ja on toivotettu hyvää jahtia, metsästysonnea... jne. Mutta ei paskaa jahtia. Olisin siitä kyllä älähtänyt koska ulosteet ja metsästys ei sovi samaan lauseeseen eikä nopealla gallupilla kukaan tuttavista toivottaisi näin toisilleen. Olemme lähipiirissä lähempänä kanadalaisia, sillä he toivottavat toisilleen "Happy hunting!"

Metsästysonnea!


Suomalaisen Instagram kommentoijan mukaan riistalinjalla 20 vuotta sitten opetettiin ensimmäisenä että paskaa jahtia tulisi toivottaa. Luulin jo olevan osa piilokameran tyylistä somehuudatusta mutta ei...

Ruukin riistalinjan riistanhoidon lehtori Teemu Keränen kommentoi että kyseessä on Riistalinjan metsästysjohtajien perinne ja lähinnä opiskelijahuumoria. Hän nostaa käden ylös ja myöntää olevan kaiken takana..hetkinen...kaiken takana ei olekaan siis nainen, vaan Keränen. Hänestä kakkahuumori on siis lähtöisin ja hän kertoo että huonon metsästysonnen toivottamisella on eurooppalaisia vivahteita sekä viitteitä taikauskoon.

Saksalaiset ovat kautta-aikain toivoneet kanssametsästäjien katkovan niskansa ja jalkansa kun taas Ruotsissa sekä Norjassakin on aikoinaan yleisesti toivotettu paskaa jahtia eli Skitjakt!

Tähän liittyy uskomus ettei hyvää metsästysonnea ole aikoinaan ollut vara toivotella. Tämä on liitännäinen kalastukseen koska joku on joskus keksinyt että käänteisellä toivotuksella kalastajat ja metsästäjät saavat paremman saaliin. Tuo uskomus on kuitenkin jäänyt taka-alalle ja onnea sekä hyvää sellaista nykyisin jopa toivotaan.

Max ja minä

Toivotuskulttuurin muuttumiseen on varmasti vaikuttanut myös metsästyksestä saatava aineeton hyvinvointi ja takapajuinen takausko on jäämässä historiaan.

Riistalinjalla opetuksessa nykyisin toivotetaan "Mukavaa metsästyspäivää" tai muuta neutraalimpaa mikä omaan suuhun sopii...mietin heti että eihän nyt paskaa kukaan viitsi suuhunsa laittaa, ennen oli kai toisin että ihan hyvä jotta kulttuuri muuttuu ja kasvetaan sieltä lapsen pissakakka-tasolta hiukan eteenpäin...

Keräsen mukaan "Paskaa jahtia" säilyy kuitenkin sisäpiiriläppänä ja voisi jopa sanoa että Keränen on tehnyt oman puumerkkinsä suomalaiseen metsästyshistoriaan levittäessään ilosanomaa paskasta jahdista koulutetuille metsästyksen ammattilaisille.

Toivon että paskaa jahtia ei yleisty juttuni myötä vaan toivotellaan toisilemme mukavia jahteja.