perjantai 7. kesäkuuta 2019

Taste of game - riistan tarina kaikille aisteille
Käyn todella harvoin ravintolassa syömässä. Ne kerrat kun kävelen mieheni kanssa ravintolan ovesta sisään haluan istua tunnelmalliseen pöytään, tilata lasin viiniä ja saada ystävällistä palvelua sekä annoksia kaikille aisteille. Haluan nauttia yhteisestä hetkestä sekä hyvästä ruuasta, jonka raaka-aineiden tuotantokaareen liittyy tarinoita luonnosta ja maaseudusta.


Kyyhky on minusta paras riistalintu


Katson nykyisin listalta tarkasti mitä tilaan. Haluan tietää lihan, kalan ja kasvisten alkuperän. Mielellään suosin ravintoloita, jotka pystyvät kertomaan raaka-aineiden alkuperän kysymättäkin. Myös ruokaan liittyy tarinoita. Ne vain jätetään usein kertomatta.

Valitsen listalta ensisijaisesti kotimaasta metsästettyä riistanlihaa, Suomessa kalastettua kalaa tai lähitilan tuottamaa lihaa. Sama pätee kasviksiin ja vihanneksiin. Haluan myös että illallisesta lähtee nälkä, jotta mitään kahta karvaa pystyssä annosta en halua nähdä edessäni.

Riistanliha on saapunut jäädäkseen lihakauppoihin mutta ravintoiloista Suomessa pyydettyä riistaa saa todenteolla etsiä. Usein riista on lennätetty ravintola-annoksiin ulkomailta ja uskallan jopa arvailla riistan tarhatuksi. Miksi näin, sillä kotimaan sorkkakannasta varmasti riittäisi lihaa myös ravintoloihinkin.

Metsästystarinoihin liittyy usein metsästyskoira


On hienoa huomata miten rohkeasti Jyväskylän ravintolat ovat ottaneet riistanlihan vastaan Taste of game – illallisten saattelemana. Jokaisella annoksella on tarina. Metsästysmuisto jonka jakaminen on tärkeä osa illallista ja kunnioitusta pyydettyä riistaa kohtaan.

Grillattua parsaa ja graavattu keltuainen


Riistaillallisia on järjestetty Jyväskylässä neljänä vuotena peräkkäin, niin syksyisin kuin keväisin. Idea lähti ystävysten, Keski-Suomen Metsästäjäliiton toiminnanjohtajan Jani Nuijanmaan ja Naissaaren kahvihuoneen omistajan Jari Rajarannan, pitämien riistaruokakurssien innoittamana.

Kyyhkyterriiniä, keuruulaista maa-artisokkaa ja katajanmarjaa


Aluksi riistaillallisia nautittiin Naissaaren kahvihuoneen idyllisissä tiloissa. Riistaruoka herätti mielenkiintoa ja illallisia alettiin tarjoilemaan muutamissa muissakin Jyväskylässä sijaitsevissa ravintoloissa. Naissaaren maalaisromanttisen miljöön sijaan tänä keväänä Naissaaren riistaillallinen tarjoiltiin upeassa historiallisessa Wanhassa Woimalassa.

Paahdettua kuhaa, savustettua varhaisperunaa ja korvasientä


Kuusenkerkällä maustettu peuragoutOli kaunis keväinen, pikemminkin kesäinen, toukokuun ilta. Wanha Woimala kylpi ilta-auringossa. Veden väreily toi valkoiseen kattopintaan lumoavaa väreilyä, luonnon omaa taidetta.

Kattaus ja tarjoiluastiat ovat osa onnistunutta illallista. Rajarannan Naissaaren catering tiimi oli ottanut kaiken huomioon. Lämminhenkinen ja hyvä yhteistyö henkilökunnan keskuudessa teki illallista nauttivien olon mukavaksi. Kun alkupala tarjoiltiin, tiesin että ilta on upea taiteellinen kokemus alusta loppuun. Taidetta tarjoiltiin myös lautasella niin makuhermoille kuin silmillekin.

Mehustettua raparperia, valkosuklaavanukasta ja koivujäätelöä


Rakkaat ystävät samassa pöydässä ja jälleen pari uutta tuttavuutta. Kiitos Te ihanan hauskat miehet jotka kerroitte asioista joista emme ymmärtäneet mitään ja vastapallona taisitte hiukan kiinnostua metsästyksestä, ainakin hyvän ruuan saattelemana.

Kiitokset Keski-Suomen Metsästäjäliitolle ja Naissaaren Catering tiimille. Erityiskiitokset Jari Rajarannalle ja illan vierailevalle huippukokille Lasse Koistiselle - Olette parhaita!