keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Metsäsuhde - suhde metsään


Aivan kamala flunssa! Ja tietysti juuri kun on lomakin alkamassa... Ei auta itku markkinoilla.

Tänään mietin syvällisiä pyörillä kulkevassa sosiaaliputkessa eli ihan bussissa. Johtuen ehkä päivän agendasta ja flunssalääkkeiden laantuvasta vaikutuksesta sekä siitä johtuvasta huonosta olosta. Tartuin aika mielenkiintoiseen mutta vaikeaan aiheeseen vallalla olevaan olotilaan nähden. Aihetta olisi kaikkien hyvä pysähtyä miettimään, edes joskus, sillä meidän omalla käyttäytymisellä ja suhtautumisella on merkitystä tulevien sukupolvien käyttäytymiseen. Itsestäänselvyys.

Mikä on minun metsäsuhteeni? siis suhteeni metsään ...niin itseasiassa minä olen suhteessa metsän kanssa, monessakin mielessä.

Minulle metsä tarkoittaa hyvinkin montaa eri asiaa jos alkaa miettimään. Omat vastaukset ovat tylsiä ja ennalta-arvattavia tai sitten ne johtuvat siitä että ajatukset tulevat alitajunnasta.

Aluksi ajattelin todella vaikeasti...Suhteeni on monimuotoiseen metsienkäyttöön kiteytyvä sekä erityisesti riistanmakuinen ja nuotiontuoksuinen sekä vessapaperiin kietoutuva käsite, johon en löydä yksinkertaista selitystä. Jos olisin 3v niin vakiovastaukset kaikkeen "toimii"..niistä pian lisää..

Pieni rauhouttuminen on paikallaan.

Ensimmäisenä mieleen metsästä ja suhteesta tulee niinkin arkinen asia kuin työ. Metsä tarkoittaa minulle työtä ja tiedän aika monta jotka vastaavat samoin. Onhan sekin suhde, työsuhde aika monelle edelleen tässä maassa.

Metsästä saa puita ja puista taloja ja huonekaluja niin ja mm. aseen tukkeja ja metsästä saa myös virkistystä ja muita metsäkellintöjen tuomia aineettomia hyödykkeitä...blondilla on ollut piiiitkä matka kotiin.. tässä on siis kyseessä hyötysuhde..

Metsä on minulle rauhan ja onnellisuuden ilmentymä. Samalla se on hiljainen ja armoton. Saatan olla vähän rakastunutkin, sillä usein huokaisen... ihana maisema, kaunis puu, tuntuupa hyvälle....eli tunnetiloja...jokaisen suhteen peruspilareita. :)

No sitten pääsin kotiin. Onneksi. En olisi jaksanut enää...kävi kaikenlaisia suhteita mielessä joihin linkitin metsän.

Kysyin 3v tyttäreltäni juhlallisesti ja hykerrellen että kyyyyllä minun tytär tähän osaa vastata puolen sivun kolumnin verran.. "Osaatko sanoa mikä on sinun suhteesi metsään?" ...neiti vain pyörittelee silmiään ja katsoo minua välinpitämättömästi. Ei taas näitä...

Päätän helpottaa hiukan ja leikin varjolla ohi mennen kysäisen. "Mitä sana metsä tuo sinulle ihan ensimmäisenä mieleen?" Tapitan tyttöä toiveikkaana hokien mielessäni... "sano metsäretket...sano että se on kiva paikka leikkiä ...älä sano kakka tai pissa tai että isillä on pippeli tai että äiti sä oot ihan vauva (nämä vakiovastaukset kun sopii tytön mielestä kaikkeen) ..sano edes jotain aiheeseen liittyvää..."

Tyttö äänetelee harkitsevasti "..ööö...ekana mieleen...ööö" ja sanoo vihdoin "Hirvi". Minä siihen yllätyneenä että "Ai hirvi tuli ekana mieleen. No miksi?". Tyttö jatkaa.."No siitä saa lihaa ja mä syön sen...hirvet on kyllä ihan vauvoja". No niin tulihan se sieltä, vauva.. Niin ja meillä ei metsästetä hirviä joten..

Miksi ihmeessä kerron. No siksi koska arvostan metsää kokonaisuudessaan ja siitä saatavia hyötyjä ja sitten sitä kaikkea työtä, jota metsän parissa tehdään. Arvostan metsää tuota elämän perusasiaa niin paljon että haluan ja toivon koko sydämestäni että tyttärenikin oppisi arvostamaan ja käsittelemään metsää monipuolisesti eikä ainakaan pelkäisi mennä metsään.

Nyt menee aiheen vierestä mutta nooh..vaikka...kevennys..

Näytin hänelle kuvia eräänä päivänä ihmisistä esimerkiksi laulajista, kansanedustajista...ym.. Yhden miehen kohdalla hän kysyi että "Äiti, mikä tuota miestä vaivaa?".
"Miten niin?(mietin jo mielessäni opettavaisia lausahduksia...miten ihmiset ovat erilaisia ja aina täytyy olla kohtelias ja...)". Tyttö tuumasi että "..sillä on varmaan kakka housussa". En osannut muuta sanoa kuin että "Voi olla...(enkä kerro kenellä)... mistä näistä nykypäivän selfiekuvista tietää".

Palatakseni aiheeseen niin kyllä niiden kansanedustajienkin tulisi jokaisen ihan itse kirjoittaa sivuilleen omasta metsäsuhteestaan. Suhteen sisältö kertoo aika paljon ihmisestä varsinkin kun eletään onnellisesti metsässä ja metsäiset innovaatiot ovat tutkijoidenkin mielestä se, jolla täältä suosta noustaan.

Metsäsuhde on myös suhde, joka pysyy ja kestää, vaikka muut suhteet eivät välttämättä kestäisikään.

Millainen metsäsuhde sinulla on?

Toinen mielenkiintoinen kysymys on.. Millainen suhde sinulla on maaseutuun?
...onko se ruusuinen ja romanttinen..? ;)