sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Mikkolan lammastila - Puhdasta suomalaista lähiruokaaMikkolan lammastila sijaitsee luonnonkauniissa Salossa. Peltomaisemaa elävöittää jokiuomat ja niiden tuomat pehmeät peltomuodot sekä valuma-altaat eli kosteikot, joiden hyödyistä juttua blogissani marraskuun Jahdissa.fi-lehden yhteydessä.

Vapaapäivän voi viettää myös näinkin. Tein pikamatkan Mikkolan lammastilalle avoimin mielin, tutustuen lampaisiin ja lampuriin. Lammastila oli minulle uusi tuttavuus joten odotin matkaa todella.

Oma kokemukseni maanviljelyyn rajoittuu vain maitotilaan, hevosiin ja viljatilallisiin. Niin ja siat ovat olleet pikkutytöstä asti lähellä sydäntäni ja ihan vain siksi koska niillä on niin surulliset silmät.. Kuka nyt ei sioista tykkäisi.

..mutta nyt puhutaankin lampaista.


"Tätä olen aina halunnut tehdä"


Peppi emännöi tilaa kolmannessa sukupolvessa. Lampaita hän on halunnut kaitsea aina, pikkutytöstä asti. Unelma toteutui kun lampaat saapuivat Mikkolaan aluksi maisemanhoitotyöhön. Tarkoitus lampailla vaihtui pian suojavyöhykkeiden laiduntajiksi kunnes lampaita alkoi tulla lisää ja karitsanlihan kysyntä kasvoi.

Arvostan Pepin rohkeutta ja tahtoa toteuttaa unelmaansa. Hän on sellainen nainen jota arvostan todella paljon. Unelmat pitäisikin uskaltaa toteuttaa jos siihen tarjotaan mahdollisuus. 

Väkisinkin aloin miettimään omia unelmiani...olisimpa itse yhtä rohkea omassa elämässäni. Noh, ehkä minun unelmien toteutumisille ei ole ollut vielä suotuisat olosuhteet. Mielestäni elämässä pitää olla unelmia (hullujakin!) ja tavoitteita (ehkä saavuttamattomiakin?) joita kohden matka taittuu rattoisasti. Toisten eteen täytyy tehdä niskalimassa töitä ja toiset unelmat toteutuvat vaivattomammin...esimerkiksi unelma lomasta toteutuu aina ja se on odottamisen arvoinen. :)


Piitu, uskollinen työkaveri


Paimentava koira on lampurille tärkeä ja uskollinen ystävä. Piitu on mukana aina. Lampaiden kokoaminen on koiran mieluisin tehtävä ja sitä ei voi olla huomaamatta. Paimentaminen on synnynnäinen ominaisuus aivan kuten riistavietti metsästyskoirilla. Mielenkiintoisia juttuja!

Harmi kun aikaa oli niin vähän. Keskusteltavaa olisi riittänyt ja lampurin elämä vaikutti mielenkiintoiselle. Lopuksi Peppi käskee koiraa keräämään lampaat karsinassa. Unohdan kuvata. Tuijotan haltioituneena suu auki ja silmät suurena Pepin ja Piitun työskentelyä. Uskomaton taito ja tottelevaisuus. Nämä kaksi ovat ystäviä, luottavat toisiinsa ja he puhuvat samaa kieltä.

Lampaat koossa.


Paimentavan koiran koulutus aloitetaan suunnilleen vuoden ikäisenä. Kypsyminen ja ns. syttyminen on yksilöllistä. Liian aikainen koulutus voi pilata koiran innokkuuden ja kiinnostuksen paimentamiseen, joten kärsivällisyys ja koiran kehittymisen yksilöllinen tukeminen on tärkeää.

Kysyvä ilme. "Mitä seuraavaksi?" Koira odottaa emännän käskyä...


Peppi on aloittanut yhteistyön Livian ammattiopiston kanssa. Eläintenhoitajaksi opiskelevat käyvät käytännönharjoituksissa Mikkolan tilalla lammaskoiran koulutuksen osalta. Käytännöntyöskentely opiskelijoille on tärkeää alalla kuin alalla. Opiskelijat pääsevät tilalla kokeilemaan koiran työtä ja opettelemaan koiran käyttöä työssä monipuolisesti. Yhteistyö on alussa mutta Peppi suhtautuu uuteen rooliinsa avoimesti.


Pässi ja sen haaremi. Sininen väri kertoo että daamit on astuttu.

Lähiruokaa ja villatuotteita


Mikkolan tilan tuotteista karitsanliha myydään suoramyyntinä tilalta. Lihaa myydään tilauksesta teurastusten mukaan elo-helmikuussa.  Liha säilyy pakkasessa normaalisti eli pääsiäisviulut kannattaa hankkia ajoissa omaan pakkaseen! Jutun alareunasta löydät linkin josta löytyvät ohjeet lihan tilaamiseen.

Mikkolan lammastilan lihasta valmistetaan gourmet-ravintolaruokaa Salossa Ravintola Seurahuoneella. Harmi että aikaa on niin vähän. Tällä kertaa en ehdi tutustua ravintolaan. Pakko siis tehdä uusi maaseutumatka Salon suunnalle...

Mitä Lampaasta saa? 


Mikkolan tilan lampaista saa puhdasta suomalaista ruokaa rakkaudella hoidetuista lampaista. Herkullisia lammasreseptejä on tarjolla osoitteessa http://www.lammasreseptit.com/

Lampaasta saa toki muutakin kuin lihaa. Itse käytän mielellään synteettisten lämpimien vaatteiden tilalla villavaatteita esimerkiksi metsällä. Mikkolan tilan kehrättävät villat menevät Pirtin kehräämöön ja laadukasta villalankaa on ostettavissa suoraan tilalta.

Taljoja myydään tilalta myös suoramyyntinä. Esimerkiksi joululahjaksi taljoja mielivän kannattaa olla hyvissä ajoin liikenteessä. Kysyntä taljoille lisääntyy sesonkiaikoina huomattavasti.Laadukasta villalankaa Mikkolan tilalta
Katso lisäkuvia Mikkolan lammastilan upeista maisemista. Itse aion jatkossa tilata suomalaista puhdasta lampaanlihaa Pepiltä! http://www.mikkolantila.com/p/tuotteemme.html

Vink Vink!!! Peppi ja lampaat Vapun Valtakunnassa http://www.katsomo.fi/?progId=393874