perjantai 26. heinäkuuta 2019

Onko teillä omapäinen, periksiantamaton jäärä metsästysseurassa?On ilimoja pielly! Instagramin 24h tarinassa avauduin jääristä metsästysseuroissa koska jouduin yhden jäärän kanssa rajuun yhteenottoon metsästyksestä omassa kodissani. Hän oli meillä ensimmäistä ja viimeistä kertaa kylässä. Huonot käytöstavat taisivatkin olla hänen valttikorttinsa muutoinkin koska räjähdysalttius näkyi vierailun aikana muutaman kerran aiemminkin.

Nosta aiheen esille koska olen järkyttynyt tuon ihmisen käyttäytymisestä. Lukijat ovat aiheesta minulle kirjoitelleet mutta aihe on vaikea enkä oikein ole löytänyt sanoja kirjoittaa oikein mistään. Tässä muutama lukijakysymys. Mitä sä vastaisit?
- Mitä teen kun minulle sanottiin etten pääse seuraan vaikka isäni omistaa maita. Isälle on turha sanoa mitään.
- Mitä teen kun omistan maita metsästysseuran alueella mutta minua ei huolita seuraan.
- Minulle sanottiin että voithan sinä kahvia tulla keittämään kun kysyin pääsenkö seuraan. Siis mitä ihmettä teen?

Avautumisestani Instagramin tarinaosuudessa poiki heti paljon viestejä. Samanlaisia tilanteita on ollut muillakin. Nyt en siis puhu yleisesti vanhoista ihmisistä. Kunnioitan heitä ja olen itsekin käpylehmillä leikkinyt lapsena. Asutan 1800-luvun taloa ja olen sitä mieltä että entisaikaan on tehty moni asia paremmin, kuten rakennukset. Työmoraali ja taito tehdä käsin asioita joita kaipaan tähän päivään. Naisen asema on tokiparantunut ja nuoria kuunnellaan enemmän. No on monta muutakin hyvää ja huonoa juttua mutta ei mennä nyt niihin.

Oman seurani eläkeläiset on parhaita ja tulen normaalisti hyvin toimeen vanhempien ihmisten kanssa. Heiltä kuulee paljon viisaita sanoja ja tarinoista oppii. Olen aina sananonut että hengailen mieluummin vanhojen mummojen ja paappojen kanssa kuin missään isossa likkaporukas.

Puhun nyt siis niistä jääristä jotka ovat vastahakoisia, omapäisiä ja kaikkitietäväisiä. He ovat juurikin niitä jotka pelkäävät uusia metsästäjiä jotka heidän mielestään pilaavat kaiken. On kamalaa jos joku tulee hänen mailleen metsästämään hänen hirviään ja hän joutuu jakamaan heidän kanssaan hirviosuuden, osuuden jota he eivät edes itse käytä kokonaan. Puhun niistä jotka eivät pidä nuoria minään eikä varsinkaan naisia. Niistä juntturoista jotka eivät käy pienpetojahdissa koska eivät jaksa enää kävellä. Osa jopa ei edes metsästä ollenkaan, ovat vain jarruna kehitykselle ehkä jopa huvikseenkin. Miksi nämä ihmiset saavat vaikuttaa seuroissa edelleen. He ovat ehkä suuria metsänomistajia mutta oikeasti! Miksi!?

Kylässä ollut mies haukkui minut pystyyn minun kodissani. Huusi kuinka en tiedä metsästyksestä mitään. Kuinka maanomistajia tulee kumartaa jos heidän maillaan aikoo metsästää ja kuinka maanomistajat saavat päättää kuka saa seurassa metsästää. Kerrottakoon tähän että me emme metsästä siellä päin Suomea jossa tämä mies vaikuttaa. Hän kilahti täysin koska kerroin ettei kaikkiin seuroihin ole 500 tai tuhannen euron liittymismaksua vaan on seuroja joissa liittymismaksu on alhaisempi syystä tai toisesta. Mielestäni 1000€ liittymismaksu on järjetön mutta kuten sanottua...seurat saavat itse päättää.

Seuraajien biesteistä käy ilmi että jäärien tahtoon ei enää alistuta. Moni alue on perustanut uuden seuran, johon uudet jäsenet ovat tervetulleita. Vieralupia myydään mielellään ja nuoret ja naiset otetaan ilomielin vastaan. Nuoret ja uudet metsästäjät jatkavat metsästyskulttuuria, joten heille tulisi antaa mahdollisuuksia harrastaa ja liittyä yhteisöön, elämäntapaan ja kehittää toimintaa tulevia sukupolvia varten, vanhaa kunnioittaen.

Keskusteluista parhaiten jäi mieleen eräs nimeltä mainitsemattoman metsästyskortin omaava tyttö. Tytön pappa oli sanonut että olet liian nuori ja kun olet tyttö niin et saa hakea seuraan. Jotenkin samaistun tuohon nuoreen tyttöön. Minulle sanottiin lapsena ettei tytöt saa koskea aseisiin. Uskoin kun ei ollut tarjolla toista mielipidettä. Toivon todella että tämä tyttö pääsee seuraan ja hänet otetaan mukaan samanvertaisena jäsenenä muiden seuralaisten tavoin, papan mielipiteestä huolimatta.