keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Kaurisjahtia ja riistaruokia

kylmäsavustettua kaurista

Kauriin metsästys päättyy lauantaina. Mauno pääsee ajohommiin kauriiden kanssa vielä kerran. Mukavan jahtiporukan kesken olisi edessä siis vielä yksi reipas jahtipäivä sorkalle. Seuralla johon mieheni kuuluu on jäljellä muutama "lupa"...katsotaan lauantaina miten metsä antaa antiaan.

Kivoja jahtireissuja muistellessa pohdittiin mitä kaikkea peuran ja kauriin lihoista voi ja voisi tehdä. Perinteisiä ruokia tai sitten hiukan miten sen nyt sanoisi "uudempia" tai erikoisempia riistaruokia. Riistanlihaa kannattaa käyttää monipuolisesti. Hyviä reseptejä on paljon!

Riistakokkailuja

Ajattelin laittaa esimerkkejä meidän peruskokkailuista. Jotenkin sitä ajautuu aina tekemään tiettyjä hyviksi havaittuja. Pitäisi ehkä hiukan enemmän hullutella ja kokeilla rohkeasti uusia juttuja.

Pari viikkoa takaperin kaadetun kauriin fileet maustettiin yrttisuolaliemessä ja kylmäsavustettiin odottamaan juhlallista herkutteluhetkeä. Siitä satsista kuva yllä ja noiden maistelua odotellessa taisi mennä jo yksi pötkylä..ihan vahingossa.

Peuran ulkofileestä paistettiin sunnuntain päivälliselle medium- pihvejä. Minun suosikkeja ja taivaallisen herkullisia! Suolaa ja pippuria. Ei siihen muuta tarvita. Paitsi lisukkeita joista muutama uusi tuttavuus alla.

Maanantain kunniaksi puolestaan paistoin kaurispaistin tällä kertaa Hesarin ohjeen mukaan www.hs.fi/m/ruoka/reseptit/a1349748495796

Pidin marinadia pitkään (12h eli tavallaan liian kauan). Paistista tuli yllättävän hyvä, makea ...(...maustaminen meni siinä sivussa joten taisi lorahtaa hunajaa hiukan enemmän...). Tuoreita yrttejä ei lähikaupasta saanut eikä maustekorista löytynyt timjamia, joten tyydyin kuvattuun rosmariiniin ja se toimii aina.

Lisukkeena oli sunnuntain päivällisen mehustettuja tomaatteja, ranskalaista kesäkurpitsalisuketta ja tattimuhennosta.

Ranskalainen kesäkurpitsalisuke

Höyrytettyä Kesäkurpitsaa viipaleina
Pähkinäöljyä (itse käytin oliiviöljyä)
Punaviinietikkaa
Saksanpähkinöitä
Aurajuustoa reiluina murusina

Kesäkurpitsaviipaleet olivat jopa parempia yön yli muhineena. No ehkä se on makuasia.

Riistaruoka on parasta!