sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Riistan talviruokintaa ja ajojahtia Maunon kanssa

Lunta tulla tupsahti mutta ei vielä niin paljoa etteikö tappijaloilla voisi ajattaa. Se mikä tulee tuppaa tänä talvena myös sulamaan. Pahimmat pelonaiheet koiramiehelle ovat varmaankin heikot jäät ja pettävä lumi ojien ja rapakoiden päällä. Merenrannalla myös liukkaat kalliot aiheuttavat päänvaivaa.. 

Kaurisjahdin päätyttyä kavereille annetaan lisäenergiaa. Ensin liikuntaa ja sitten ravintoa. Pianhan tuo on kauriskausikin ohi tältä vuodelta. Ruokintaa jatketaan jotta metsäneläimet pärjäävät talven yli.

Talviruokintaa tehostetaan lumen lisäännyttyä. Katokseen on hyvä kipata jyviä kunhan pitää huolen ettei tarjoile hukkakauraa! Jos olisi pakkasta niin porkkanat pienittäisiin lapion tai vesurin avulla sopiviksi suupaloiksi. Tarjolla on myös omenaa ja sokerijuurikasta.

Ruokintapaikat on hyvä sijoittaa pelloille tai muutoin aukeille paikoille, jotta peuran ja kauriin on hyvä paeta esimerkiksi Ilvekseltä. Kuvissa talviruokintapaikka on sijoitettu pienelle riistapellolle.

Ajosta ei tällä kertaa ei tullut saalista vaikka tilaisuuksia olisi ollut. Emät pitivät vasoistaan hyvän huolen. Sarvipäät puolestaan keikistelivät vasta kun aseet oli lykätty pussiin. :)

Mauno ajoi mäyräkoirakavereidensa kanssa hienoja vetoja. On kuitenkin osattava olla valikoiva vaikka lähellä kävisit. Emää ei vasoilta ammuta ja ampumakulman on oltava hyvä. 

Seuran miehet (jossa usein vierailen Maunon kanssa) ovat tottuneita ja rauhallisia metsästäjiä. Ammuta ei liian lähelle tai kauas. On annettava mahdollisuus myös paeta rauhassa. 

Rauhassa eläimet liikkuvatkin. Ajojahti ei ahdista eläintä vaan liikuttaa rauhallisesti pienellä alueella. Omalta reviiriltä poikkeava yksilö palaa aina alueelle.

Ajojahti on mielenkiintoisempaa mielestäni kuin kyttäys. Tulee liikuntaa ja porukasta riippuen ja päivät ovat hauskoja.

Kyttäys on omanlaista puuhaa. Kyttäykseen pätee myös valikointi. Kaikkia ei pidä ampua jotka paikalle tulee. Pari kertaa voi vain seurata ketä paikalla käy...toisaalta nykyisin moni varmasti tarkkailee kotisohvalta riistakameran ja kännykän avulla eläinten liikehdintää. Se on ihan ok mutta varsinkin metsästyksen aloittelijoiden suosittelen menemään metsään ja seuraamaan metsäneläinten elämää.