tiistai 13. tammikuuta 2015

Rusakkojahdin tärkeä tehtäväJänis -ja rusakkojahti on huippua puuhaa. Hyvän jäniskoiran kanssa ajopuuhissa vierähtää päivä rattoisasti. Mauno ajaa jänistä mutta kauris- ja peura aikaan suotavaa olisi pysytellä sorkan jäljellä. Tuttavapiirissäni on jänisajureita niin mäyräkoirissa kuin Suomen ajokoirissakin. 

Suomen Riistakeskus ystävällisesti muistuttaa että ongelmia erikoisviljelmille, puutarhakasveille tai rehupaaleille aiheuttavat rusakot ja metsäjänikset on syytä poistaa metsästysaikana.

Viljelijän on hyvä ottaa yhteyttä metsästäjiin asap, jotta tuleva vahinko voidaan estää ennen herkkääkin herkempää lisääntymisaikaa. Tulen mielelläni mukaan jahtiin Keski-Suomen tai Uudenmaan alueella. Kerään mäykkypartion oitis apuun. Mukaan saattaa tarttua tarpeen vaatiessa pari jousiampujaa ja haulikon ulkoiluttajaa.. :)

Olen aikaisemminkin toitottanut maanviljelijöiden ja metsästäjien yhteistyötä. Tässä siihen yksi oiva pointti. Valitettavasti vaikka se pitkäkorva on niin söpö (kuten meidän pihalla elävä Rauli-rusakko) niin silti kyseessä on hurjasti lisääntyvä tuhoeläin. (Rauli käy naapurikylässä kiksauttelemassa ja kettu pitää huolen ettei poikaset juokse isin perässä).

Sitä ei ehkä tule ajatelleeksi että jäniseläinten erikoisviljelmälle aiheuttamat menetykset voivat olla pahimmillaan tuhansia euroja! Paksun lumen aikana erityisesti rusakoilla on taipumusta kerääntyä helpon evään äärelle esimerkiksi minun omenapuita syömään. 

Halutuimpia kohteita ovat omenapuut, nuoret vadelmat ja pensasmustikat (..joita voisin testiviljellä ensi kesänä). Myös maataloudessa käytettävät rehupaalit ovat rusakoiden mieluista ravintoa eli siis tiedät varmaankin muurahaisen munat! Oih, mitä herkkua.

Miten metsästys tapahtuu?

Metsästys on tehokkainta toteuttaa ajometsästyksenä. Ajoon soveltuvat niin mäyräkoirat kuin Suomen ajokoiratkin ja jotkut muut karvapallot. Rusakoiden päivämakuut ajetaan koirien avulla. Passimiesten sijoitteluun on kiinnitettävä huomiota. Turvallisuusnäkökulmat ovat metsästyksessä aina tärkeä ottaa huomioon!

Passipaikkoja suunniteltaessa on syytä kuitenkin muistaa, että ilman rakennuksen haltijan tai omistajan lupaa ei riistaeläintä saa ampua 150 metriä lähempänä asuttua rakennusta. Rakennuksen haltijan luvalla on metsästys mahdollista lain määräämää minimiä lähempänä eli vaikka talon nurkalta.

Jos ajava koira pyyhältää pihasi läpi niin ei kannata närkästyä. Koira saa huidella naapuriseuran mailla tai metsästysalueen ulkopuolella lain mukaan puoli tuntia ilman että sitä häiritään. Tosin aina sen puolen tunnin jälkeenkään kuuma koira (HotDog) ei kiivaasta ajosta helpolla pois tule.

Metsästystapahtumasta täytyy tiedottaa aina alueen maanomistajille myös niille jotka eivät koe tarpeelliseksi suojata omaa kasvustoaan ja osa heistä saattaa olla jopa kiinnostunut tulemaan mukaan iloiseen jahtijoukkoon. 

Loistavaa sosiaalista yhteistä ulkoilua siis luvassa! Päivän päätteeksi voi vaikka kahvitella tai syödä riistakeittoa metsästysmajalla niin tai sitten ihan vaan kärventää makkaraa nuotiolla...ottaa pari kaatoryyppyä esim. pillimehut.

Rusakon ja metsäjäniksen metsästysaika on ihanan pitkä, se alkaa vuosittain 1. syyskuuta ja jatkuu helmikuun loppuun eli kauriin metsästyksestä siirrytään sopivasti jänismetsälle.


Juttuni pohjana on käytetty Suomen Riistakeskuksen tiedotetta: http://riista.fi/viljelyksia-vahingoittavat-rusakot-metsastettava-ennen-kevatta/