tiistai 14. huhtikuuta 2015

Metsästäjät! Katse keskivartalon hallintaan

Puhuin FysioSporttiksessa (Fysios) OMT fysioterapeuttina  työskentelevälle Jaana Leskiselle jousiammunnasta ja treenien jälkeisistä jumituksista.

Jaana ei tunne jousiammunnan saloja, mutta hän tietää kehon oikeat liikemallit ja lihasten optimaalisen toiminnan. Keskustelimme nivelten liikeratojen laajuudesta sekä lihashuollon tärkeydestä.

Timantti oli mukana. Näytän hänelle jousen jännittämisen. Kuinka kehon täytyisi toimia, kun saalista haetaan jousi jännitettynä. Todella mielenkiintoista nähdä oma kroppa ja sen liikeradat asiantuntijan silmin!

Jaana analysoi olkahartiaseudun toimintaani ja keskivartalon hallintaa. Hän kiinnittää huomiota rintarangan alaosan liikkuvuuteen todeten, kuinka tärkeää on hallita koko vartalon lihaksisto jousiammuntaharrastuksessa. 

Tarkan lihas-niveltasapainoanalysoinnin pohjalta sain Jaanalta ohjeita, mihin minun kannattaa kiinnittää huomiota harjoittelussa. 

Olen harjoitellut sen verran pitkään ja ahkerasti jousella, että tarkka fysioterapeutti huomasi jo selkeän puolieron niskahartiaseudun toiminnassa, sekä myös vartalon lihastasapainossa ja liikkuvuudessa. On siis tärkeä tehdä vastapuolen harjoitteita vaikka samoilla lajikohtaisilla harjoitteilla, mitä tekee jousella ampuessa. Alla muutamia yleisliikkeitä, joilla voitte treenata oma kehon hallintaa.

Suosittelen, että jokainen itseään arvostava harrastaja tarkistuttaa lihastasapainonsa fysioterapeutilla. Oman fyssarin kanssa voi miettiä jousiammunnan saloja ja kehon oikeaa liikettä. Ota jousiase mukaan fysioterapiakäynnille!

Lihashuolto ja liikkuvuus ovat tärkeä osa treenaamista. Kevät ja kesä ovat metsästäjille hyvää aikaa treenailla ja pitää huolta itsestään. Hyvä terveys ja kunto auttavat jaksamaan sitten syksyllä! ;)Tavoite: Verryttelevä liike yläraajoille, hartiaseudulle kevyellä vastuksella
Toteutus: Lajikohtaista liikerataa hakien molemmat puolet huomioiden kaularangan liike ja olkahartiaseudun lihaksiston oikea-aikainen aktivoituminen. Keskivartalon hallinta.
Toistomäärä: 30-50 x/puoli pyrkien symmetriseen liikkeeseen.


Tavoite:  Rintarangan ja lannerangan yläosan liikkuvuus
Suositus: Kierrä kyynärpää koukussa tai yläraaja suorana kättä taakse niin kauaksi kuin voit. Katse seuraa mukana kiertäen kaularankaa niska pitkänä niin paljon kuin mahdollista.
Toistomäärä: 30 x/puoli - Pidä 3s ajan liike ääriasennossa. Liike toistetaan molemmin puolin pyrkien symmetriseen liikkeeseen.


Tavoite: Vahvistava harjoitus olkahartiaseudulle ja vartalon kiertäjälihaksille
Toteutus: Etuviisto asento vartalo suorana vie kyynärpää taaksealas kiertäen koko vartaloa lantiosta ylöspäin.
Toistomäärä: 3x 20 toistoa/puoli pyrkien symmetriseen liikkeeseen.Tavoite: Vahvistava liike koko vartalolle.
Suoritus: Peruslankku, joko polvet maassa tai ilmassa. Aktivoi lapaluiden lihaksisto työntäen kyynärvarsia kohti lattiaa ja huomioiden, että lapojen hallinta pitää. Huomioi niskan suora linjaus vartalon jatkona. Keskivartalon hallinta.
Suorituksen kesto: Niin kauan kuin hallinta pitää tavoitteena 4 min


Katso myös lankutushaaste:
http://metsanneito.blogspot.fi/2015/04/lankutushaaste.html