tiistai 16. kesäkuuta 2015

Örö

Matka sujui hyvin merellisiä postikorttimaisemia ihaillessa

Merimatka Kasnäsista sujuu leppoisasti joko yhteysveneellä tai pienemmällä taksiveneellä jos ei satu omistamaan omaa venettä. Olen tyytyväinen sillä Jerva-puku pitää hyvin tuulta! Merellä on aika kylmä vielä tähän aikaan vuodesta!!

Reitistö ja palvelut kartalla

Lyhyt ikävä ja pitkä ikävä...Puolustusvoimien huumorin kukkanen

Käsinrakennetut mukulakiviteiden tarina on mielenkiintoinen...suosittelen opastettua kierrosta saaren saloihin!

Tyypillisiä saaristokasveja ja joitakin harvinaisia kukkasia löytyy varsinkin eteläkärjestä joidenka tuoksu houkuttelee öppiäisiä joita sitten tutkitaan. Tiedätkö mikä kukka on kuvassa? 

Vihdoinkin jotain isoa ja jämerää. Jotenkin uskomaton tekniikka ja käsittämätöntä että lentoetäisyys on noin 40km!


Kävin tutustumassa sotahistorialliseen ja merelliseen Örön saareen. Meri oli todella kirkas tähän aikaan vuodesta. Eteläkärjen hiekkapoukamat on Suomen paratiisi! Tosin saarella on paljon käärmeitä ja punkkeja joten unelmien piknik-retkellä kannattaa olla varuillaan ettei kyy pure kikuleista.

Heti ensimmäisenä oli mukava kuulla ja huomata että saarella on riistaeläimiä ainakin kauriita, peuroja ja kettuja. Supikoirat on vieraslajina yksinkertaisesti poistettu. KP status ei tietenkään mahdollista metsästystä mutta en voinut olla kuvittelematta Maunon ajojälkeä... Pienen kauriin jäljet emän kanssa ja muutaman peurayksilön tuoreet jäljet rantahiekassa todistavat sorkkaeläinten läsnäolon. Näillä tyypeillä on saarella aika leppoisat oltavat! Tarjolla on merikaalia, jonka kuvittelisin maistuvan myös eläimille? No onneksi siellä paljon muutakin syötävää.

Yritin ahkerasti tarinoiden kautta kuvitella miten saarella on eletty sota-aikana. Olen taitava mielikuvitukseni kanssa. Loistava opas teki kuvittelemisesta todella helppoa. Paikka on muuttunut vuosien varrella paljon ja muutosta on varmasti luvassa tulevien vuosien aikana vielä enemmän. Vielä kaikki ei ole valmista mutta siistiä kylläkin. Ensi vuonna on luvassa hotelli kasarmissa ja muuta mukavaa.

Suosittelen lämpimästi tutustumaan saareen! Uusi ja uljas vierasvenesatama pienen kioskin kera suojaisassa poukamassa on idyllinen kokemus. Saarelta löytyy sotilasruokalaan rakennettu ravintola ja telttamajoitusalue. Vanhat sota-aikaiset rakennukset metsäpolkuineen ympäri saarta on mukavia nähtävyyksiä saaristolaisretkeilyreitistön varrella. Tänne on päästävä uudestaan ihan vain rauhoittumaan.

Neidon top3 Örössä

1.Eteläkärki - punkkereita, tykin paikkoja, harvinaisia kukkasia ja mikä parasta todella kaunis merimaisema sekä hiekkapoukama
2.Ravintola - Sotilasruokala joka on muutettu kiehtovaksi saaristolaishenkiseksi ravintolaksi. Päivisin lounas on kotiruuan tyyppistä reilua ruokaa ja illalla herkkuja ala carte-listalta
3.Tykki Ravintolan läheisyydessä on tykki johon pääsee tutustumaan vain oppaan kanssa, joten suosittelen kiertämään saarta joko ennalta varatun oppaan tai yleisen ryhmän kanssa