tiistai 12. marraskuuta 2013

Itsemurhajänis"Pätkätassun Napoleon eli Mauno sai ensimmäisen ”kaatonsa” itsemurhajänikselle. Puppe seivästi itsensä keppiin, jonka jälkeen juoksi vielä 100m kunnes Mauno hyppäsi niskan päälle. Pupu oli vanha rouva, jolla pitkät hampaat jo kellersi ja suolistuksessa vatsasta löytyi suuri kasvain kymmenien etäpesäkkeiden saattelemana. Raato lähetettiin Eviraan tutkittavaksi. Pieni hiljainen hetki jänön muistolle. Ystävät, muistakaa lähettää epäilyttävät eläinraadot tutkittaviksi! Siitä on oikeasti hyötyä."

Mauno, aseeton nainen ja itsemurhajänis

Pätkä kolumnistani ja tärkeä muistutus meille kaikille! Epäilyttävät eläinraadot niin metsästetyt kuin löydetyt kannattaa lähettää ilmaiseksi Eviraan tutkittavaksi. Ohjeet lähetykseen ja pakkaamiseen löytyvät Eviran sivuilta.
http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/elainten+terveys+ja+elaintaudit/naytteenotto-+ja+lahetysohjeet/pienpedot/

Tämä tapahtui alkukaudesta ollessamme metsästysreissulla Keski-Suomessa. Aluksi luulimme ajon olevan supiajoa. Haukku oli vihaista ja jälki Trackerissa yhtä sykeröä. Rääkäisy ja täysi hiljaisuus. Paikalle juostessa Mauno seisoi onnellisen näköisenä saaliinsa päällä. Kaikkien silmät olivat lautasen kokoiset..Mitä täällä tapahtuu! Verijana johti kepin luo johon puppe oli itsensä seivästänyt. Jänö ei vain ollut jaksanut hypätä risukon yli.

Kasvain oli nyrkin kokoinen ja etäpesäkkeet muistuttivat lähinnä pureskeltua purkkaa, paitsi että kasvaimet olivat kivikovia ja niitä oli paljon! Eläin ei olisi jaksanut enää kauaa, saatika talven yli. Eviran tuloksia odotellessa!