torstai 5. helmikuuta 2015

#ikuinenarpi - mieti ennen kuin painat enteriä!


Anna tukesi! Kuvaa itsesi arpimerkin kanssa ja jaa kuva julkisesti #ikuinenarpi
www.tavallisia.fi/ikuinenarpi

Minuun kohdistuva asiaton keskustelu eräältä palstalta poistettiin. Terveiset kirjoittajille! Kävikö mielessä että toimitte esimerkkinä nuoremmille? - Minulle ikuista arpea ei jäänyt.

"Pienen piirin pila päätyy suuren joukon nähtäväksi. Mitä suurempi yleisö on, sitä suuremman joukon kanssa kiusattu joutuu elämään."

Nettikiusaamista tapahtuu jokaisen ikäryhmän keskuudessa mutta nuoriin kohdistuva kiusaaminen on hälyyttävin ilmiö. Nettikiusaamisen ehkäisemiseksi me kaikki voimme tehdä oman osamme.

Myös aikuiset sortuvat pilkkaamaan toisiaan. Esimerkiksi sanonta "Nainen on naiselle susi" pitää tietyissä piireissä paikkansa ja se näkyy myös sosiaalisessa mediassa. Aikuisten ihmisten Facebookissa kirjoitetut loukkaukset ovat johtaneet mm.käräjille saakka.

Suomalaisten kateellisuus on varmaankin yksi kiusaamista ruokkiva piirre. Olisi helpompaa jos oppisimme olemaan onnellisia toistemme puolesta sekä kannustamaan myös iloisissa aiheissa eikä vain surun kohdatessa.

Tarvitsemme elämässä myös suuren määrän ymmärrystä ja "maalaisjärkeä", jotka auttaa keskusteluissa eteenpäin.

Huononpäivän sattuessa on jalotaito oppia pistämään sosiaalinen media kiinni. Jo pelkästään hyökkäävä asenne aiheuttaa hämmennystä. Olisiko tässä yksi hyvä elämänohje, jonka voisi nykypäivänä lapsilleen opettaa?

Nettikiusaaminen on saatava loppumaan. Karu totuus on että nuoret apinoivat vanhempiaan ja joukossa tyhmyys tiivistyy. Millainen esimerkki sinä olet? Haukutko muita lasten ja nuorten kuullen? Asenteiden siirtäminen on vanhemmille ehkä yksi vaikemmista kasvunhetkistä. Myös minulle.

Metsästyskeskustelut ja #ikuinenarpi

Osa metsästyskeskusteluista menee kiusaamisen puolelle. On hyvä muistaa että juttuja lukee myös nuoret. Osa keskusteluista kohdistuu nuoriin metsästäjiin. Suljettu ryhmä ei ole koskaan täysin suljettu sillä jutut leviää. Nuoren mielen pahoittaminen voi johtaa ikuiseen arpeen ja hyvän harrastuksen päättymiseen.

Rajuissa keskusteluissa unohtuu kuinka hyvä ja rentouttava harrastus metsästys on. Me aikuiset haemme harrastuksesta mm. hyvääoloa ja pakkoa arjen paineista. Kaikille on varmasti tilaa ja erillaiset persoonat ovat rikkaus. Kuinka tylsää olisikaan jos olisimme "Kuin samasta puusta veistettyjä".

Juttuja on kivempi jakaa ja seurata jos pöristään kuin eränuotiolla konsanaan - hyvällä huumorilla ja pilke silmäkulmassa.

Erimieltä vai kiusaamista?

Kyseenalaistaminen on tärkeää mutta alituinen hiillostaminen on liikaa. Raja on häilyvä ja aika henkilökohtainenkin, sillä toiset ihmiset ovat herkempiä kuin toiset. Kiusaaminen ja asiallinen erimieltä oleminen on hyvä kuitenkin erottaa toisistaan.

Erimieltä saa ja pitää olla mutta jatkuva erimielisyys ja henkilökohtaisuuksiin meneminen on jo kiusaamista.

Mene metsään jos tunteet kuohuu liikaa

Elämässä on tunteita kuohuttavia asioita vaikka kuinka paljon. Metsät ja metsästys eivät ole niitä kevyimpiä aiheita mutta on hyvä muistaa että niiden taustalla on lakeja, toimintaohjeita ja suosituksia joita noudattaen asiat hoituvat. Metsästyksessä esimerkiksi eettisetohjeet voisi toimia hyvänä pohjana myös keskusteluissa.

Kun kuohuu liikaa on ehkä parempi tehdä rentouttava ja virkistävä metsälenkki ennen kuin painat enteriä!

Lue hyvät vinkit miten toimit fiksusti netissä sekä osallistu kampanjaan!
www.tavallisia.fi/ikuinenarpi