tiistai 17. helmikuuta 2015

Onko metsästys geeneissä?

Huristelin kolmosen ratikalla. Se oli pitkästä aikaa hauskaa. Katselin ikkunasta ja muistelin elettyä elämää. Kallio on lähellä sydäntäni mutta en tosin haluaisi asua siellä enää..

Olin matkalla tapaamaan metsästäjää, kalastajaa ja taiteilijaa, Teemu Järveä.

Parrakas ja raamikas mies avasi rautaoven. Tilassa johon tupsahdin on luova tekemisen meininki. Yhtäkkiä arjen kiireet ja huolet vaihtuivat kivaan juttutuokioon metsästyksestä, luonnosta ja taiteesta. Joidenkin ihmisten kanssa puhuminen on huomattavasti helpompaa ja huomaan jopa kuuntelevani vaikka päälle puhuminen onkin minusta niin kivaa.. :)

Teemun ajatukset metsästyksestä ovat hyvin pitkälle samoja omien ajatuksieni kanssa. Metsästys on eettinen tapa hankkia lihaa. Luonnosta ja metsäneläimistä oppiminen niitä seuraamalla lisäävät puolestaan luonnon ja saaliin kunnioittamista. Kyse ei ole pelkästään tappamisesta vaan riistakannan  ja luonnon suojelemisesta eli hoitamisesta. Ampuminen kuitenkin on iso osa metsästystä...

Teemu Järvi - kuvaaja Unto Rautio


- Metsästys lisää saaliin kunnioittamista mutta samalla luonnon -ja riistakantojen suojelu syvenee, teemu tuumaa ja pyytää vilkaisemaan Facebook-sivulleen jossa hän on julkaissut todella mielenkiintoisen kirjoituksen suhteestaan eräilyyn. Löydät linkin alta.

- Joillakin ihmisillä on alkukantainen pyyntivietti tallella. Sama vietti toistuu vuodesta toiseen. Onhan sen nyt pakko olla sisäänrakennettu juttu. Onko metsästys geeneissä? Voi olla. Toiset tekevät sitä viettien viemänä mutta toinen ei löydä siitä sitä tarvittavaa hehkua, Teemu pohtii hyvin luonnollisesti.

Kaiken voi opetella mutta intohimo tai miksi sitä sitten haluaakin kutsua - sen on tultava sisältä.

Espoolainen Teemu innostui metsästyksestä ja kalastuksesta siis eräilystä jo nuorena. Suvusta löytyy erälläkävijöitä ja jotenkin harrastus oli luonnollinen valinta tai ehkäpä tosiaan vietti? Nyt on mökki Savukoskella ja siellä kaupunkilainen nauttii luonnonrauhasta ja käy kanalintumetsällä.

Teemu Järvi kuvaaja Unto Rautio


- Yksin metsään mentäessä kokee suunnatonta rauhaa ja hyvääoloa. Luonto on terapeuttinen. Siellä katoaa kaupungin kiireet ja hektisen elämän tuomat ahdistukset. Teemu kuvailee tunnetta metsälle mentäessä.

Tiedän niin mistä Teemu puhuu. Betoniviidakko ahdistaa ja ruuhkaisa liikenne saa hermonystyrät herkiksi.

- Kavereiden kanssa kun taas mennään vaikka kalaan niin mukaan tulee sosiaalisuus. Puhe ja toisten läheisyys vaikuttaa siihen miten luonnon kokee. Yksin samoillessa kokemus on vain voimakkaampi.

- Se on sellainen pikkupoika-fiilis kun kalastusreissu on tiedossa. Spekuloidaan säänkehitystä ja tuleeko saalista, Teemu kuvailee silmät ilosta loistaen.

Metsäneläimet ja piirtäminen


Teemun ammattitaito pohjautuu luovuuteen ja luovuus pulppuaa luonnosta. Ihailen ihmisiä jotka tekevät työkseen sitä mitä rakastavat. Teemu myöntää olevansa perfektionisti ja se on positiivista.

- Olen pikkupojasta lähtien piirtänyt ja maalannut. Minua kannustettiin ja hiukan isompana poikana hakeuduinkin opiskelemaan taideteolliseen sisustusarkkitehtuuria ja huonekalumuotoilua.

Valmistumisen jälkeen Teemu vain piirsi, teki huikeita tilasuunnitteluja ja huonekaluja. Metsästäjille ja kalastajille Teemun piirrokset ovat tuttuja mm. Metsästys ja kalastus -lehden kuvituksista, joita hän on piirtänyt vuodesta -98 lähtien.

Teemu Järvi kuvaaja Unto Rautio

Tällä hetkellä Teemu panostaa täyspainoisesti piirtämiseen.

Eläimet Teemu piirtää vahvasta mielikuvasta siitä miltä vaikka jänis näyttää kun se pakenee. Mielikuvan tukena hän käyttää valokuvia ja täytettyjä eläimiä. Näytin kuvia erähenkiselle ystävälleni. Hän tuumasi että miten ihmeessä tuosta karhusta on saatu noin pelottava ja luonnollinen?

Teemun luontoaiheiset piirrokset ovat todella hienoja. Jos kotona olisi tilaa niin voisin ottaa niistä jokaisen. Sain mukaani korttinipun joista taiteilin rentouttavana iltapuuhana taulun. Metsäneläintatskat taas pääsivät koristamaan iltapukuani lauantaina ystäväni syntymäpäiväjuhlilla Vanajanlinnassa. Huikean hauskat juhlat!

Rusakkojahdista Vanajanlinnaan

Tatska olisi kyllä aika magee...nämä on siiteimmät siirtokuvatatskat mitä olen koskaan nähnyt! Menivät täysin korun sijasta ja sopivat mustavalkoiseen iltapukuun täydellisesti.Kinastelevat korpit

"Kinastelevat korpit" teoksen sain joululahjaksi mieheltäni koska olin sitä hartaasti toivonut. Taulu on vaikuttava. Kuvaa hyvin jopa meidän ihmisten elämää...minä ja mieheni...kinastelevat korpit.. Korpit sopivat myös lentelemään kotimme korkeaan rapukkoon.

Jokaisesta myydystä korppijulisteesta menee 5€ luonnonperintösäätiölle, joten julisteen ostaja tekee samalla muutaman roposen verran hyväntekeväisyyttä.

Kuvaaja Teemu Järvi


Forest greetings By Teemu Järvi www.teemujarvi.com

Jos Finnish Design kiinnostaa niin tutustu oitis sivustoon www.jarvi-ruoho.com/works/products.html