lauantai 14. maaliskuuta 2015

Herkullisia koiranrupuja

"Sinisilmäinen" hymypoika Mauno

Metsästävien koirien ruokailut aiheuttavat välillä päänvaivaa ja harmaitahiuksia. Pyrin pitämään metsäskaudella ruokailun ja ajon välillä 10 - 12h väliä. Mauno saa aina ennen ajoa extrana raakaajauhelihaa tai peuranperkeitä, oliiviöljyä tai peurasta keitettyä lihalientä. Silti mietin saako parraton maastonakki riittävästi energiaa?

Maunolla on tapana laihtua tai ehkä paremminkin kiinteytyä irtipitokaudella huimasti. Hyvin se kuitenkin jaksaa ja palautuminenkin tapahtuu sopivan ajan puitteissa.

Mitä ja miten meidän tyypit sitten syö? Vaihdoin koiranruokamerkkiä neljä vuotta sitten Jahti&Vahtiin. Olen ollut hurjan tyytyväinen ja pojatkin näyttää tykkäävän. Ainakin niiden karvat kiiltää ja hännät heiluu. Iloisia ja energisiä tyyppejä molemmat. Mauno on siis syönyt koko elämänsä kyseisiä rupusia ja hyvin pyyhkii.

Extra Energian rupuset on isoja nappuloita


Vaihdan energiatasoa kauden mukaan. Ruoka annetaan pääsääntöisesti kaksi kertaa päivässä. Kesäkaudella pojat rouskuttelee Jahti&Vahti kana&riisiä. Kesän jälkeen ensimmäiset treenien alkaessa siirrytään Energiaan. Aktiivikaudella ruokana on puolestaan Jahti&Vahti Extra energiaa..kunnes taas koitaa kevät.

Ruuan mukaan ennen ajoa annetaan peuranlihaa, nautajauhelihaa (..lihatiskistä.. :D Mamin mussua hellitään), peuralientä, oliiviöljyä...mitä milloinkin mutta ei koskaan ruuantähteitä. Lihapullat menee herkkuina mutta vain jos ovat vähäsuolaisia. Ajojen jälkeen Mauno saa palautumiseen esimerkiksi itsetehtyä peuralientä mutta on joskus kokeiltu erinäisiä palautus - tai energiajuomiakin ja kyllä ne ihan toimii (Redbull antaa siivet... :D ).

Mauno on syöppö. Se syö kaiken ja mielellään toisen kupista ensin jotta saisi tupla-annoksen. Urholla saattaa ajoittain mennä päiviä muutaman rupusen voimalla ja ihan omasta tahdosta. Herra omalaatuinen pitää huolta linjoistaan.. :D

Raakaruokintaa kokeilin pariin otteeseen mutta Urholle raakapöperö ei sopinut (Urho on rupumiehiä..). Vatsa oli sekaisin ja koira voi huonosti. Ei ollut järkeä jatkaa.

Maunolle barf taas sopisi mutta kun kokeilin ruokkia koiria eri ruuilla koin järjestelyt ylivoimaisiksi. Jos tyypit eivät näe toisiaan syödessään niin kumpikaan ei suostu ruokailemaan...jätkillä on ihme symbioosi ja tietysti "sisaruskateutta" on havaittavissa. "Toi sai enemmän ja jotain parempaa!"

Oletko muuten koskaan maistanut mitä koirasi syö? :)