maanantai 4. elokuuta 2014

Jousiammuntaa hyvässä seurassa!

Eka kerta eikä ollut yhtään hullumpaa. :)

Kesäkrapula koittaa. Paluu pääkaupunkiseudulle maaseudun rauhasta on kuin matto vedettäisiin jalkojen alta. Tiedättekö. Äkkiä tähän tottuu!

Kesän yksi hauskimmasta illoista sisälsi jousiammuntaa ja uusia kivoja tuttavuuksia. Vihdoinkin pääsin kokeilemaan taljajousta, vieläpä sillä merkillä josta olin haaveillutkin nimittäin Bowtechillä...voi olla että muita en enää kelpuuta. Ampuuhan sillä nykyään kaksi idolianikin Eva Shockey ja nyt siis uusimpana Sanna Grönqvist.

Sannan rauhallinen tähtäys ja maalipupua keskelle rintaa

Sanna kertoi minulle illan aikana rauhallisesti jousimetsästyksestä siitä miten jousta käytetään ja millaisia saaliita hän on jousella saanut. Mikä osa on mikäkin ja mitkä ovat tärkeimmät asiat muistaa jousia-ammunnassa. Kullanarvoisia neuvoja. Muistan neuvot ikuisesti!

Sannan ampuminen on taidetta (myös kilpailuissa hän menestyy todella hyvin!) Rauhalliset liikkeet ja keskittynyt olemus...apua minulla on vielä paljon opittavaa...täytyy ehkä aloittaa myös keskittymisharjoittelu ja opetella olemaan nauramatta koko aikaa.. ;)

No niin... Minun vuoro kokeilla. Jouskari käteen ja liipaisinranneke toiseen käteen. Nuolen asettaminen... jousen hahlo tai miksi sitä sitten kutsutaankin (heh!uusia termejä... ;)) täytyy napsahtaa jolloin nuoli pysyy itse aseessa. Toiseksi nuolen sulat tulee olla oikein asetettuna...no eka kerran se oli ihan väärin kunnes tajusin...no niin nyt on nuoli aseessa.

Liipasinranneke täytyy olla sopiva. Isot ja pitkät sormeni asetellaan liipaisimen taakse. Check! Tässä vaiheessa into on piukeena. Sitten vain lavat yhteen.... (naamapunaisena, hampaat irvessä, ehkä lusikallinen tiedätte kyllä missä....) Mitään ei tapahdu, paitsi hervoton naurunremakka! Ei jumalauta mä en saa tätä jousta viritettyä! :D :D Uudestaan...uudestaan, uudestaan.... ei mitään! :D :D Ai kamala kun nauratti ja naurattaa vieläkin. Housut joutuu vaihtoon ilopissasta ja kauheasta ähertämisestä! Kehuin jo Sanna lihakset ja katsoin epätoivoisesti että tähän se nyt sitten tyssää. Kesäloman aikana lihakset ovat kadonneet käsistäni ja tilalle on tullut Italian pastaa ja parin viinilasin sokerit...

Ei voimalla vaan taidolla ja tekniikalla! Taidan silti ottaa rankemman yläselkä ja käsilihastreenin ohjelmistoon! Jotain pientä nytkähdystä muutaman harjoittelukerran jälkeen tapahtuu mutta sitten Sanna tulee apuun ja auttaa venyttämään "vaikeimman" kohdan yli jonka jälkeen ei tunnu enää raskaalta.

Tähtäys ja laukaisu. Osuin kuin osuinkin maaliin! Voi sitä riemua mikä sisälläni hörähti (yritin olla näyttämättä ;) ). Muutama kerta ja jokainen osui tauluun. Olen tyytyväinen vaikka en ensimmäisellä harjoittelukerralla saanutkaan jousta venytettyä itse. Ei siis syytä lannistua. Todella kivaa puuhaa!

Nyt täällä pääkaupunkiseudun huminassa on kiva muistella oppeja. Seuraavaksi suuntaan kohti jousiammuntaseuraa (seurakatselmus käynnissä) ja asiantuntevaa jousiammuntaan suuntautunutta kauppaa (..tiedän kyllä jo missä puhelin lähipäivinä pirahtaa. Kiitos tyypit hyvistä vinkeistä!), jotta pääsen jatkamaan harjoituksia! Sitä ennen tutustun huolella esimerkiksi jousimetsästäjäinliiton ostoslistaan. :) Todella koukuttava ja hauska laji. Luulen että tämä on mun juttu kunhan pääsen kunnolla alkuun ja opin tekniikan.

Sannan tyylinäyte

Illasta jäi mieleen lausahduksia kuten...
- Panosta laadukkaaseen aseeseen! Sellaiseen, johon saat varaosia ja jota voit tuunata tarpeen mukaan helpommin kuin halvempia versioita.
- Älä ammu rikkoutuneella nuolella. Hiilikuitunuolet säröilevät rikoutuessaan, joten niiden kanssa on hyvä olla tarkkana. No eipä olisi tätäkään tullut ajatelleeksi :)
- Harjoittelu on todella tärkeää. Jousimetsästäjät kiertävät kilpailuja harjoitellakseen metsästyskautta varten mutta kilpaileminen ei ole tietenkään välttämätöntä.
- Jos on kiinnostunut jousiammunnasta niin yhteyttä voit ottaa Suomen Jousimetsästäjäinliiton Tutoreihin sekä tietysti seuroissa on aloittelijoille opastusta tarjolla muutoinkin kannattaa tutustua liiton sivuihin. Sivuilta löytyy paljon mielenkiintoisia juttuja.

Lue myös Veli-Matti Dahlgrenin haastattelu Riihimäen erämessuilta. Tuo ihana ihminen on syypää mun hymyyn jousiammunan ja metsästyksen suhteen. Jutustelu messuroskiksien edessä :D kolahti kuin metrinen halko. Toinen eräelämäni ja jousimetsästyksen innoittaja on rakas veljeni jota seuraamalla olen oppinut paljon. Kiitos hyvistä neuvoista ja rohkaisusta lajin pariin.