perjantai 29. elokuuta 2014

Jousimetsästyksen ensiaskeleita

Kuvassa on neljä asiaa, joita arvostan.. Suomalainen metsä, Jukka Rintala, metsästys, ennen kaikkea jousimetsästys sekä valokuvaajan ammattitaito.

Kuvassa Diamond Infinite Edge/Rajajousi. Kuvaaja Joni Turunen, Hajonta. Meikki ja kampaus Studio Helmi. Vaatetus Jukka Rintala. Kuvauspaikkana Aulanko.

Olen hurahtanut täysin jousimetsästykseen ja päättänyt sinnikkäästi harjoitella ja tutustua lajiin tämän kauden. Ensi vuonna sitten jos vaikka metsälle pääsisin. Katsotaan nyt miten likan käy. :)

Kesän haastattelusta jäi mieleen että jousimetsästyksessä on sellainen Yin&Yan-meininki, jota hiukan silloin naureskelin mutta sitähän se on. Kyllä siinä täytyy olla sinut luonnon kanssa mutta myös kropan hallinta kunnossa ja mieli rauhallisena..tyyni ja rauhallinen. Tyyni ja rauhallinen ei ehkä kuvaa minua persoonana mutta metsään kun astun niin olen kuin toinen tyyppi. Uskon omiin kykyihini niin paljon että uskallan lyödä vaikka vetoa onnistumisestani.

Olen siis hankkimassa itselleni taljajousta, sitä omaa timanttisormustani. En ole nainen, joka havittelee sormeensa sitä suurinta timanttia, joten siksi olen alkanut kutsua tulevaa jouskaani timantiksi. Haluan kerralla hyvän ja soivan pelin. Sovin hyvien neuvojen siivittämänä tapaamisen ammattitaitoisen jousiaseisiin erikoistuneen myyjän kanssa. Onnentyttö, sillä visiitti Rajajouseen oli kaiken vaivan arvoinen.

Rajajousella on kaksi toimipaikkaa Keravalla ja Parikkalassa.. Keravalla Rajajousen liikettä pitävällä Jormalla on 25 vuoden kokemus jousiaseiden myynnistä. Miehiä on asiakaskunnassa enemmistö mutta naisten määrä on (ilokseni) kasvanut!

Jorma kertoi, että naisten ja nuorten välineisiin panostetaan nykyään paljonkin. Ennen ei otettu huomioon mittoja tai muita tärkeitä ominaisuuksia. Ennen oli vain perus miesten malli, joka värjättiin punaiseksi ja se oli siinä. Nykyään on naisille ja nuorille omat mallistot, omilla mitoilla ja ominaisuuksilla niin ja värityskin otetaan huomioon. Esimerkiksi Bowtechin Garbon Rose ...voi mikä namu. Onnekseni pyörien hento kiilto voidaan metsälle mentäessä vahata mataksi... Maailman levein hymy!

Jorma aloitteli jousiammuntaa 30 vuotta sitten. Kuulostaa varmaankin tutulta.. Ostaa vehkeet ja aloitella takapihalla niin ja sitten tuskastua moneen kertaan. Hetkellisen epätoivon jälkeen Jorma päätyi vantaalaiseen jousiammuntaseuraan harjoittelemaan tauluun ampumista ja siitä se sitten lähti. Hauskat tarinat siivittivät iltaani! Voi kuulkaa kerron vielä ne kaikki. :)

Jousimetsästyksellä on Suomessa pitkät perinteet, eikä sitä ole koskaan kielletty. Jousimetsästys ei suinkaan ole tuontituote. Kyllä se on täällä ollut jo pidempään kun tarkastellaan historiaa taakse päin, aikaa ennen ruutiaseita. Jousimetsästys on perinteikäs mutta samalla nykyaikainen ja tekninen laji.

Yllätyin täysin kun kuulin naapurimaiden jousimetsästyksen historiasta. Rakkaassa naapurimaassamme Ruotsissa jousimetsästys on kiellettyä. On kuitenkin vain hetkestä kiinni milloin jousimetsästys laillistetaan myös Ruotsissa.

Tanskan jousimetsästyksen historia on mielenkiintoinen. Ensin laji kiellettiin lailla, sitten tanskalaiset hakivat ja saivat poikkeusluvan metsästää. Näin he menivät eteenpäin kymmeniä vuosia kunnes jousimetsästys laillistettiin muutama vuosi sitten.

Maailmalla suomalaiset jousimetsästäjät ovat aina olleet arvostettuja, joten te jousimetsästäjät voitte olla ylpeitä taidoistanne.

Aiheesta lisää piakkoin! Nyt käyn hivelemään kuvauksissa ollutta Diamond Infinite Edgeä. Se on kyllä kaunis väritykseltään! Tämä on siis yksi vaihtoehto timanttisormukseni tilalle. Kyseinen jousiase vaikuttaa laadukkaalta mutta edulliselta. Tehdaspaketin saa Rajajousesta kotiin 450€ hintaan (...ehkä saan vielä toisen koska ymmärtääkseni timanttisormukset ovat kalliimpia! heh noh jos ei nyt kuitenkaan.. :D ). Tehdasvarustepakettiin sisältyy aina 3-jyvän metsästystähtäin, Octane Hostage nuolihylly, Octane DeadLock Lite nuoliteline ja Line-O-Peep jännetähtäin. (Wau mitä nimiä...O-Peep ja DeadLock...)

Tuosta paketista puuttuvat aloittelevalle ampujalle välttämättömät varusteet. Rajajousessa pakettiin lisätään 6 kpl Goldtip Warrior nuolta, TruBall Outlaw laukaisulaite ja Saunders Diamond Defender rannesuoja, jolloin paketin hinnaksi muodostuu 550€. Vaikeita termejä ja nimiä näin aloittelijalle! :D Mutta täydennetty pakettihinta kuulostaa kuhtuulliselle!

Hiukan vielä hinnoista nyt kun pääsin vauhtiin...Kyseinen jouska on suosituin ja myydyin taljajousi maailmalla. Rajajousen Jorman jenkkikolleega myy kyseistä mallia sesonkiaikaan kymmeniä päivässä! Diamond Infinite Edgeä käytetäänkin Jenkeissä vetonauloina jousia myyvissä liikkeissä. Hinnat Atlantin tuolla puolella eivät todellakaan ole vertailukelpoisia Suomen hintoihin! Minulle oli hyvänä huomiona, että hintoja vertaillessa varsinkin netissä dollarihintaisia vehkeitä eurohintaisiin niin on ymmärrettävä että kulut kumoavat valuuttakurssin eron ja dollari muuttuu vähintäänkin euroksi kun jousiase on tullattu Suomeen. Tämä selittyy verotuksella ja muilla kustannuksilla. On myös huomioitava että kunnon liikkeistä saa mmattitaitoista opastusta, kasausta ja viritystä. Olipas monimutkainen sepustus mutta en kyennyt kertomaan toisin. :)

No jatketaan nyt sitten vielä, sillä tätä ei voi ohittaa...
Bowtech havahtui ja päätti tehdä vastaavan täysin oman mallin, joka kantaa nimeä BowTech Fuel. Siinä on lähes sama runko. Kaaret ovat esim. hiukan laadukkaammat ja ihan on soivan näköinen ja tuntuinen peli. Hinta Fuelilla on 200€ Diamond Infinite Edgeä kalliimpi eli 650/750€ (Alkaa kuulostaa timanttisormukselle, vai mitä?). Hintaeroa tulee luonnollisesti jousen ja tarvikkeiden laatuerosta ja varmasti myös valmistusmäärien ero vaikuttaa hintaan.

...Odottakaas kun pääsen niihin muihin vaihtoehtoihin. Herttinen sentään huomaan että olen innoissani kuin pieni pupu porkkanoista. Voi Sanna minkä teit! ;)

Seuraavaksi alan hivelemään tätä Timanttia niin ja pyörähdän piakkoin jousiammuntaseuran treeneissä, siellä vantaalaisessa...