sunnuntai 14. lokakuuta 2018

LadiesTrial 2018 - Vieraana kokeessa

Ladies Trial on koe, jossa naispuoliset koiranohjaajat kilpailevat paremmuudesta mutta onko kyseessä koe vai kilpailu? Ainakin ohjaajat puhuvat kilpailusta. Kanta-Hämeen kanakoirakerho kutsui minut vieraaksi tutustumaan ja kertomaan omia kokemuksia tapahtumasta.

Taavituulin Emmi Jr 


Keväällä 2018 aloin seurata karkeakarvaisen saksanseisojan Taavituulin Emmi Jr:n kouluttamista ja kilpailuihin valmistutumista. Emmin ohjaajana ja omistajana Taavituulin kennelistä Teija Taavela. Teijan kanssa meistä tuli yllättäen ystävät. Emmi osallistui kesän aikana Junkkariin ja Niestaan, joissa koira palkittiin molemmissa. Keväällä2018 kirjoitin ensitapaamisesta Emmin kanssa. Pääset lukemaan jutun alla olevasta linkistä.

Teija Taavela

Ladies Trialin aamuna minua jännitti niin että vatsa oli kuralla. Jännitin että miten tällainen labradorinainen otetaan seisojajoukossa vastaan. Naiset eivät aina ole minua kohtaan ystävällisiä, jota ihmettelen suuresti. En ole myöskään mikään suuren naisporukan ihminen, joten sekin pisti paniikin valloilleen.

Koepaikalle saavuttua huomasin heti että täällä minä viihdyn! Miten mahtava porukka voikaan olla.Ystävällisiä naisia sali täynnä. Ryhmät oli nimitetty sponsoreiden mukaan ja ykkösryhmä kantoi nimeä Ultracom. Maastot olivat meidän ryhmällä 75km päässä kisakeskuksesta mutta ajomatka kannatti. Kartanon upeat peltomaastot tarjosivat kauniin päivän keltaisten haapametsiköiden loisteessa.

Kokeessa käveltiin maastossa suorittavan koirakon perässä takajoukoissa. Noutajakokeisiin nähden juttua riitti kaikilla ja se mikä pisti korvaan oli koirien jäätävä vinkuminen. Koirat kävivät todella kuumina, enkä ihmettele sillä oma tukkoinen nenänikin haistoi fasaanin tuoksun peltojen laitamilla.

Taavituulin emmi jr ja Arttu p-kele

Koirakot suorittivat yksitellen riistatehtävää. Metsästettävänä riistana oli fasaani ja kurppakin taisi jollekin sattua seisontaan. Mitä koirat sitten tekevät? Yksinkertaisuudessaan koirien tulee hakea riistaa itsenäisesti, seisoa tiiviisti ja avanssista nostaa linnut ilmaan sekä tuoda mahdollinen lintu ehjänä ohjaajalle. Tuonne väliin mahtuu paljon termejä ja käsitteitä kuten koiran tarkennusta, paimennusta, veistyötä ja peräänajoa. Käskystä koiran tulee tietysti pysähtyä paikalleen ja tulla ohjaajan luo eikä karata saisi.


Teijan ja minun kommentteihin kokeesta  pääset katsomaan Youtubesta.


Ladies Trialin talkoolaiset ja sponsorit olivat suuressa roolissa kokeen onnistumisessa. Sponsorit olivat mukana kokeessa ja keskustelivat kilpailijoiden kanssa päivän mittaan mikä oli tosi mukava ele sponsoreilta. Laadukas kilpailu pitikin sisällään laadukkaat palkinnot! Palkitojen laadussa olisi noutajillakin petrattavaa...toki koiranruokaa tarvitsee aina.

Vertailin päivän aikana noutajakokeita ja seisojakokeita keskenään. Tulin siihen tulokseen että noutajakokeet ovat monipuolisempia. Seisojakokeiden kaava on aina sama mutta noutajien monimutkaiset tehtävät vaihtelevat tuomareiden mukaan. Seisojakokeissa maasto ja sääolosuhteet tekevät riistatyöhön vaikeusasteita sillä täysin samanlaista tuulta on jokaiselle vaikea saada vaikka kävelisi kuinka peltoa ristiinrastiin. Onko onnistuminen seisojakokeessa osittain tuuripeliä?

Emmin ja minun ensitapaaminen: https://metsanneito.blogspot.com/2018/10/noutava-seisoja-vai-seisova-noutaja.html

Taavituulin kenneli
http://www.taavituulinkennel.fi/