sunnuntai 14. lokakuuta 2018

Noutava seisoja vai seisova noutaja?


Kirjoitettu 17.4.2018 yhteityössä Metsästys ja Kalastus -lehti
Millaisia rotuja ovat metsästyskäytössä seisojat ja käyttölinjaiset labradorit. Kyselin somessa mitä eroa ja mitä samaa? Paljon väitelty ja puhuttu aihe mutta kumpi on kampi? Vai onko niin että loppupelissä ollaan samassa veneessä omine valloittavine rodunomaisine ominaisuuksineen. Molemmat rodut on koulutettavissa ja aivan, mahtavia metsästyskavereita.
Kommenteista sai sen verran irti että yhtenä oletuksena on että se oma suosikkirotu monipuolisin metsästyskoira. Nimi kertoo jo aika paljon: noutaja ja seisoja. Mutta molemmathan toimivat niin maassa kuin vedessä sekä etsivät ja noutavat. Molempia rotuja käytännössä käytetään ylösajavina, pysäyttävinä mutta sitten myös noutajina tai vaikka jäljestäjinä. Suurin ero on kommenttien ja myös omasta mielestäni luonteessa ja palveluhalussa. Kumpaakaan rotua ei siis oikeastaan voi mottia mistään. Koulutettavuus ja koiran syttyminen riistalle ja työlle on yksilöllistä mutta myös perimä ja sitten ne ohjaajan taidot, tiedot ja viitseliäisyys. Olen hurjan innostunut näiden rotujen sielunelömästä ja minulla kävi kerrankin huikea munkki.

Minut pyydettiin mukaan tänä vuonna Kanta-Hämeessä seisojanaisille järjestettävään ja arvostettuun LadiesTrial-kilpailuun. Siis kilpailuun johon vain naisohjaajat saavat osallistua. Toki en ole mukana koiran kanssa vaan ihan muusta syystä. Olen katsomassa touhua ulkopuolisin silmin kamera ja kynä kädessä. Unelmani toteutuu sillä rakastan erityisesti eloisia karkeakarvaisia seisojia vaikka olenkin löytänyt itsestäni vuoden aikana säntillisen noutajanaisen. 
Parasta tässä kaikessa on se että saan seurata nuoren karkeakarvaisen seisojan Emmin, Taavi-Tuulin Emmi Jr, sekä hänen ohjaajansa elämää ja taivalta LadiesTrialiin.
Ensitapaaminen oli valloittava ja todella opettavainen. Olen aina miettinyt seisojien energiaa ja ulkopuolisen silmin päätöntä juoksemista, aivan kuin koira ei olisi hallinnassa. Olen ihmetellyt että mikä virka sillä juoksemisella on? Eikö hajut mene ohi kun koira suoraan sanoen lentää vauhdikkaasti paikasta toiseen.

Seurasin nuoren seisojan hakutreeniä Merikarvialla eräällä rantalaitumella Köörttilässä ja lamppu aivoissani rätisi syttymisen merkiksi. Siksak-haku. Ihan helvetin siistiä. Juokseminen muuttui hetkessä silmissäni tarkoituksenmukaiseksi nuoren koiran hakukuvioksi. Sitä hetkeä voi sanoa oivallukseksi. Meidän labradorit tekevät samaa metsällä mutta meno on habitukseltaan hyvin erilaista mutta periaatteeltaan siis samaa.
Nuori Emmi oli ikäisekseen taitava. Seisominen ja ylös nostaminen oli luontevaa ja oli tullut koiralle luonnostaan. Itsenäinen työskentely ja rodunomainen tottelevaisuus sisäänrakennettua. Joku seuraajista Instagramin puolella mainitsi seisojapensselin…se oli hyvin sanottu ja siinä on ero noutajiin. Noutajat ovaat työssään kurissa ja haluavat toimia täysin käskyn alla mutta seisojat ovat itsenäisiä lerppakorvia.
Emmi laitettiin sivuun ja tehtiin vuorostaan noutajien perustreenejä seuraavan päivän WT-kisoja silmällä pitäen. Tarkoitus oli myös miettiä mitä voisimme oppia toistemme treeneistä ja koulutuksesta. Hurjan mielenkiintoisia keskusteluja saimme aikaiseksi ja miten siistiä tästä on jatkaa eteenpäin kohti syksyn kisoja. Hyöty oli todellakin molemminpuolista. Annoimme Emmille noutotreenivinkkejä ja saimme takaisin haun vahvistamiseen loistavia käytännönideoita.
Otsikkoon sen verran että kyllä molemmilta onnistuu molemmat. Kyse on vain omista tarpeista sekä omasta koirasta ja halusta kouluttaa koiraa yli rajojen.