tiistai 16. syyskuuta 2014

Ritarin oppeja jousimetsästykseen

Joni Turunen, Hajonta ja Diamond Infinite Edge, Rajousi


Ihan aluksi...senkin Varjaagi! :) Kirjoitit Jäkkärässä kesäisestä kohtaamisestamme. Hymy herkässä. Minä muistan kohtaamisen ja sen roskiksen johon nojailin... :D Ei vaan muistan kyllä oikein hyvin koko tarinan ...olen jälkikäteen nauranut tuotokselle. Enkö oikeasti saanut mitään järkevämpää irti? Oli helteet ja ukkonen sekä odotin kesälomaa.. :) No joka tapauksessa Sanna & co päihittää osan miehistä jo nyt vaikka unissaan. Minä ehkä sitten 20 vuoden päästä. :)

Jäkkärää selatessani huomasin jutun Juha Kylmästä. Sepäs sattui, sillä työn alla on otteita Juhan viisauksista. Nyt onkin hyvä aika ryöpsäyttää ensimmäinen osa ulos.

Onnittelut vielä Juhalle Saint Hubertus -ritariksi lyömisestä. Kuvissa vilahtaa muuten myös yksi mukavin tuntemani herrasmies nimittäin eräneuvos Olavi Joensuu. Joidenkin ihmisten tapaamisesta ilahtuu kerta toisensa jälkeen. Olavi on Coolein tyyppi ever!

Sir, viisaudet on tehty jaettaviksi


No juu siis Sir Juha Kylmän oppeihin palatakseni. Rajousen Jorma tuuppasi käteeni Kylmän kirjan Jousimetsästys - Johdatus nykyaikaisen jousimetsästyksen perusteisiin, jota olenkin lueskellut hartaasti imien itseeni ritarin viisauksia. Ainoa vaan että luotan kokemukseen ja kokeilemiseen, joten elämä opettaa. Rataharjoitukset odottavat ja valmentajan ensimmäinen tapaaminen on torstaina (jännittää).

Päätin napsauttaa teille, arvon kanssani pörheltäjät, lukuvinkin pimeneviin syysiltoihin. Meistä jokaisesta kehittyy Sir Kylmän opeilla metsästyksen ritareita. No jos ei niin älä välitä sillä harva saa kantaa kultaista kruunua ja prinsessan viittaa vaikka kuinka harjoittelisi kuninkaalisia kumarruksia...

Kirjasta on jäänyt käteen hurjasti kaikkea mutta koska tavaan ja sisälukutaito on hiukan hakusessa niin kirja on luettava useaan otteeseen, jotta ymmärrän mitä olen juuri lukenut. No juu juu myönnetään...jään kiinni jokaiseen kappaleeseen tehden peilin edessä mielikuvaharjoitteita kuvitteellisella taljajousella. :)

Johdanto luo pitkälle aikavälille minulle aika paljon haasteita, sillä siellä sanotaan mm. näin
"Minun tapauksessani valmistautuminen - riittävän tiedon ja taidon hankkiminen - kesti pari vuosikymmentä." 
Hmmm.. Sir puhuu varmaan minun oppimismetodistani - Äherrä ensin ja lue sitten vasta käyttöohjeet. ;)

Juha kyllä huomattaa että nykyään kaiken voi oppia nopeammin. Kysyn vaan että miten muka? Tiedon voi ehkä lukea mutta sen taidon haalimiseen ja sisäistämiseen menee kyllä kauemmin niin ja taidon ylläpitämiseen..

En usko että kukaan vain ostaa jousiaseen ja alkaa lätkimään lentäviä sorsia? Ei kai! Vaikka onhan minulla itsellänikin aika hurja into että ensi syksynä ulkoilutan jouskaani metsässä ja tihrustelen tähtäimen läpi vaikka jänistä. En usko kuitenkaan että olen parissa vuodessa täysin oppinut vaikka harjoittelisinkin valmentajan johdolla joka viikko.

Eettisyys


Eettisyys puhuttaa ja rakastan aihetta oli asianyhteys mikä tahansa. Mikä on oikein ja mikä väärin. Mitä on lain yläpuolella? No etiikka tietysti. Kylmä kirjoittaa näin,
"Eettiset pohdinnat ovat pohjana niille päätöksille mitä teemme kun kukaan ei ole katsomassa."

Tulee juttuja mieleen, joissa tavan metsästäjä tekee oman päätöksen mutta päätöksessä ei ole mukana etiikka vaan ihan joku muu. Mitä niiden ihmisten päässä liikkuu?...välinpitämättömyys, vallankäyttö, näyttämisen halu vai se kun viikkoon et ole saanut mitään ja on viimeinen ilta käsillä..turhautuminen, se on maailman huonoin kaveri, jota ei pidä päästää valloilleen.

Olen huomannut yhden erikoisen asian. Kun jousimetsästäjä tulee paikalle niin hänen ympärillään on outo rauhallisuus. Juha huomauttaakin näin sosiaalisenmediaan aikakauteen sopivan heiton.
"Meistä jokainen edustaa kaikkia metsästäjiä." 
Lauseen voisi vaikka kaivertaa jokaisen metsästyseuran ja jahtimajan takaseinään muistuttamaan meitä hyvistä tavoista, niin vanhoja kuin meitä uusia metsästäjiä.

Rikon parhaillaan Juhan yhtä ohjetta, sillä minulla ei ole vankkaa kokemusta mistään ja juttuni ovat kaukana asiallisuudesta. Tosin en koe olevani lajin virallinen edustaja vaan luomisen tuskaa poteva aloitteleva jousimetsästäjä joka etsii sitä oikeaa, väärää ja miettii mistä saan Varjaagilla olleita nahkavarusteita.
"Anna itsestäsi ammattimainen kuva esiintyessäsi lajin edustajana julkisuudessa. Perehdy asiaan huolella ja puhu asioista joista sinulla on vankka kokemus", Juha Kylmä.