tiistai 17. kesäkuuta 2014

Jahtinaiset ja Metkut mielessä - Metsästys sopii kaikille

Juttu jahtinaisista sijoittuu tällä kertaa Pohjois-Karjalaan. Alueella on metsästäjiä 11 9466, joista naisia on 1156. Metku on puolestaan Pohjois-karjalan metsästystoiminnan ja -kulttuurin toimintakentän selvityshanke. Näitä asioita yhdistää energinen nainen ja hänen kiinnostus metsästykseen. 

Metkussa ja Pohjois-Karjalan naismetsästäjissä puuhanaisena toimii energinen ja puhelias Jaana Puhakka. Aivan upea tuttavuus. Aikaansaava ja muita innostava persoona.

Yleisesti katsottuna metsästys on maakunnissa elämäntapa ja perinne, jota on hyvä pitää yllä eri tavoin, vanhaa vaalien ja uutta oppien. Toiminnan tulisi olla avointa kaikille halukkaille, ilman sukupuoleen tai ikään liittyviä rajoitteita.


Miten naiset innostuvat metsästyksestä?


Otsikko voisi olla että - Kaiken takana on nainen! ...ainakin Pohjois-Karjalassa. Jaana asuu Ilomantsissa. Hän on lähtöisin perheestä, jossa on aina metsästetty. Mies metsästää myös joten kaikki tämä on pulppuaa syvältä sydämestä. Vaikka Jaanalla onkin ollut metsästyskortti vasta vuoden niin hän tietää asioista sitäkin enemmän. - Mietin että mitä minä kotona istun ja odotan kun voin itse tehdä samaa, metsästää, Jaana sanoo tomerasti.

Naisia ei ole koskaan kannustettu metsästyksen pariin mutta nykyään naiset lähtevät metsälle siinä kuin miehetkin oli asuinpaikka sitten kaupungissa tai maalla. Voisin kuvitella että naiset ovat osittain innostuneet metsästyksestä koiraharrastuksen kautta. Miten sinä olet kiinnostunut metsästyksestä?

Minä puolestaan innostuin veljeni kautta mutta myös koulutustaustallani on osuutta asiaan. Meillä homma meni niin että minä innostutin mieheni metsästämään. Nyt hän hurahtanut täysin Erä-Jormaksi, omalla tavallaan. Meidän tapauksessa näkyy selkeästi ero siinä että mies kuuluu muistaakseni kolmeen seuraan mutta minä en yhteenkään.

Metsästyskulttuuri Suomessa miesten heiniä


Metsästys on ollut kautta historian miesten hommaa. Tuo ajatus on valloillaan vielä alueellisesti ja paikallisesti koko Suomessa. Tavallaan ihan normaalia. Minun lapsuudessa tyttölapsi ei saanut edes koskea aseisiin. Veljeni puolestaan kantoi piekkaria karrikoidusti vauvasta saakka...

Metsästävä mies on raavas alkuihminen, joka tuo riistaa pöytään ja viettää suurimman osan elämästä tuijotellen Suomen metsiä ase kourassa. Tuo kuvitelma on mielestäni tavallaan osa kansanperinnettä, jonka ei tarvitse kadota vaikka naisten osuus kasvaisikin. Metsästys on siitä hauska harrastus että sen voi jokainen soveltaa oman näköiseksi omien kiinnostusten ja elämäntilanteen mukaan.

Mielikuva metsästyksestä on nykyaikaistunut, teknistynytkin ja vain yksi muutos on se että naiset ovat näkyvemmin mukana kuvioissa. On metsästäviä perheitä, joissa on ihan normaalia että vuorotellen vanhemmat hoitavat lapsia kotona, sillä välin kun toinen nautiskelee metsän rauhasta yksin tai metsästysporukassa.

Metsästys harrastuksena on muutakin kuin saalistamista. Harrastukseen kuuluu yhteisöllisyys vaikka varmasti iso osa kävelee metsissä yksin tai koiran kanssa. On silti hetkiä jolloin kokoonnutaan saman nuotion äärelle rupattelemaan. Perinteinen kokemusten jakaminen erätulilla on osittain saanut sosiaalisessa mediassa uuden ja laajemman ulottuvuuden.

Uskallan ennustaa myös että naiset tuovat Suomen metsästyskulttuuriin uusia tapoja ja näkemyksiä eli rikastuttavat omalla tavallaan kulttuuria.

Jahtinaiset ovat erilaisia


Naisten jahtiseuran perustamiselle oli Pohjois-Karjalassa tilausta ja varmasti on tilausta muuallakin. Pohjois-Karjalan lisäksi tiedän toisen naisporukan joka sijaitsee Turun suunnalla. Varmasti muitakin - kertokaa ihmeessä jos tiedätte!

Osa naisista kaipaa jotain omaa. Toisille sopii sekaseurat tai ukkoporukat. Onhan niitä miesseurojakin niin miksi ei voisi olla naisseuroja? Itse kannatan sekaseuroja mutta aina se ei ole niin yksinkertaista. Naiset eivät nimittäin pääse kaikkiin seuroihin! Ja ihan heittona onhan maatalousnaisetkin olemassa ja aktiivisia toiminnassaan ovatkin!

Ymmärrän hyvin naisten metsästysseuran perustamisen tarpeen. Tässä on kysymys yhdessä tekemisestä ja erätaitojen oppimisesta naisten kesken. Tunnen henkilökohtaisesti paljon naisia, jotka ovat suorittaneet metsästyskortin mutta eivät pääse totetuttamaan itseään, saatika että olisivat koskeneet koskaan aseeseen. Yhdessä on helpompi lähteä liikkeelle ja päästä esimerkiksi maattomana metsästäjänä metsälle. 

Voin kertoa että pääkaupunkiseudulla tämä on vielä vaikeampaa.. Osalle naisista voi myös olla vaikea soluttautua miesten joukkoon. Osa ei halua ehkä metsästää mutta he haluavat olla toiminnassa muuten mukana... näkökulmia ja lähestymistapoja voi olla useita.


Mistä kaikki alkoi ja mitä on luvassa?


Pohjois-Karjalan Jahtinaisten seuran nettisivut aukenevat loppukesästä. Siihen saakka tiedon jakaminen tapahtuu facebookissa ja sähköpostilla.

Kaikki alkoi facebookista. Alueen naisille perustettiin ryhmä Pohjois-Karjalan naismetsästäjät. Kyseessä on suljettu ryhmä mutta äkkiseltään ryhmäläisiä oli 100 ja kirjoitushetkellä (17.6.2014) hetkellä 150. Ilman sen suurempaa markkinointia.

Aktiivisia jahtinaisia on tällä hetkellä 30 ( tämä hetki oli viikko sitten!)

Jahtinaisten seuraan voi liittyä kuka nainen vaan ja mistä vaan. Naiset ympäri Suomen ovat siis Tervetulleita mukaan toimintaan.


Toimintaa ja tapahtumia


Pohjois-Karjalan Jahtinaiset tulevat järjestämään toimintaa ja tapahtumia. Metsästysammunnan ABC eli ampumakoulutusta järjestetään 3 kertaa tänä vuonna. Aseen käsittely ja erätaidot ovat osalle naisista uusia asioita mutta ei mahdottomia. Yhdessä niidenkin opettelu on huomattavasti helpompaa.

Seura järjestää varainhankintaa, jolla rahoitetaan Pohjois-Karjalan nuorten metsästysharrastusta ja nuorille suunnattua koulutusta sekä opastusta. Yhtenä isona tapahtumana on tyttöjen eräleiri. Leiri pidetään ensi vuonna ja se on valtakunnallinen, joten kannattaa pistää korvan taakse ja seurata uutisointia sekä liittyä seuraajaksi facebook-ryhmään.

Jahtinaiset järjestävät myös kutsujahteja, riistaruokakursseja, naisten riistatulet ja tietysti pikkujoulut. Yhtenä isona tavoitteena on päästä kahden vuoden päästä hirvimetsälle omalla seuralla. Luvassa on myös kansainvälistä toimintaa!

Aktiivisella ja iloisella porukalla tämä kaikki on mahdollista. Nostan hattua tälle aktiiviselle porukalle! Teette loistavaa työtä.


Tyttökalenterilla varoja toimintaan


Kalenteri ei ole mikä tahansa sutturakalenteri vaan kalenterissa tuodaan esille metsästyksen kokemuksellisuus. Malleina ovat metsästävät upeat naiset. Kalenteri tulee myyntiin loppu vuodesta ja sen tuotoilla rahoitetaan seuran toimintaa.


Kolin erämessut - Naisten erävaatteiden muotinäytös


Kolin erämessuilla naiset tekivät näyttävän esittäytymisen (Kuvia löytyy Facebookista). Naiset esittelivät messuilla naisten erämuotia. He perään kuuluttavat että vaikka naisia on metsästäjissä prosentuaalisesti vähän niin olemme silti iso ja varteenotettava kuluttajaryhmä jota ei pidä unohtaa. Naisetkin haluavat pukeutua asianmukaisesti, metsällä kun ollaan.

Nyt jos joku uskaltaa tulla sanomaan että nyt ne naiset vain vöyhkäävät vaatteiden perään niin sanoja on hakoteillä. Miehet hifistelevät erävaatteilla nykyään yhtälailla. Ja ihan huomiona... Metsässäkin saa näyttää hyvälle jos niin haluaa mutta pääasia on kuitenkin vaatteiden käytännöllisyys ja soveltuvuus itse asiaan.

Metsästys on meille kaikille yksi upea elementti lisää luonnossa liikkumiseen!


Uutisia aiheesta:


Miesten metsästysasut eivät miellytä

Naismetsästäjät herättävät keskustelua erävaatteista

Naistoimikunnat pistävät ukkoutumiselle stopin